pečuj doma

Tisíce dávek léků na covid leží u nás ve skladech. Proč?

18.10.2021

V posledních dnech přibývají nakažení covidem. Řada z nich jsou chronici nebo senioři ohrožení vážnými komplikacemi. Těm by mohli snadno předejít tím, že se krátce po prvních projevech dostaví do nemocnice na léčbu monoklonálními látkami. Ty jsou v první fázi velice účinné.  

Zásoby jsou stále velké, ve skladech leží tisíce balení. Některé nemocnice vidí problém u praktiků, ti si zase stěžují, že se jim pacienti s problémy ne­ozývají.

„Máme plné sklady léku od Regeneronu a praktičtí lékaři nám neposílají pacienty. Já to nechápu. Nechápu, proč dneska někdo umírá,“ kritizoval situaci ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Léky Bamlanivimab a Regn-cov2 jsou v první fázi nemoci prakticky stoprocentně účinné, podávají se infuzí ambulantně v nemocnicích a po zákroku se pacient dolečuje doma.

Důležité je, aby tyto léky byly podány do deseti dnů od prvních příznaků. Pokud byl někdo z rizikových pacientů v úzkém kontaktu s nakaženým, nemusí vůbec čekat na pozitivní výsledek testu. Na léčbu ho může praktický lékař poslat do čtyř dnů od posledního rizikového kontaktu, avšak zdá se, že se to příliš často neděje.

V některých místech se naštěstí začíná situace otáčet. „V létě byl počet aplikací minimální. Teď každý den aplikujeme monoklonální protilátky třem až pěti pacientům a bude to pravděpodobně dál stoupat,“ popsala primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava Lenka Petroušová. „Celkově jsme dosud podali léčbu 150 pacientům,“ dodala.

Právě Moravskoslezský kraj je momentálně nejvíce zasažen epidemií, což podle statistiků souvisí i s oblastmi, kde je nízká proočkovanost obyvatel.

Na 160 balení spotřebovala i Fakultní nemocnice v Brně. Přes sedm desítek nakažených dostalo léčbu také v Plzni. „Samozřejmě že se vzrůstajícím počtem covid pozitivních pacientů vzrůstá i potřeba protilátky podat. Za poslední dva měsíce byly na naší klinice podány monoklonální protilátky třinácti nemocným,“ sdělila zástupkyně přednosty Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň Jana Váchalová.

S rostoucím počtem nakažených se dalo počítat. „Je jasné, že virus bude částečně vakcinaci unikat a vakcinační ochrana bude expirovat,“ vysvětlil šéf ÚZIS Ladislav Dušek. I proto ministerstvo doporučuje přeočkování posilující dávkou vakcíny. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel se podle Duška nakazilo 20 až 30 seniorů. Ve srovnání s mladými lidmi, kteří mezi nově nakaženými převažují, tak nejde o dramatické číslo.

I tak ale někteří končí v nemocnici a začíná se podle Duška se dostávat také na JIP. „Nyní začínáme pozorovat poměrně prudký nárůst u těžkých nákaz. Zatím jich je poměrně málo, pořád nejsme ve vrcholném respiračním období. Je to ale rizikový trend, který táhnou nahoru neočkovaní lidé,“ řekl v pátek.

Seniorů, kteří nejsou ani očkovaní, ani nemají v evidenci, že by prodělali covid, je stále zhruba 400 tisíc. Těm všem může léčba monoklonálními látkami zajistit, že neskončí ve vážném stavu v nemocnici.

Na infuzi si minulý týden zajel i Martin Malásek z Tišnovska. S ohledem na množství onemocnění nechtěl situaci podcenit. Vedle obezity se potýká s vysokým tlakem, astmatem a cukrovkou. Navzdory vší opatrnosti se podle všeho nakazil od syna, který zřejmě chytil covid od spolužáků ve škole. Všichni jsou přitom očkovaní.

„Už druhý den jsem věděl, že to mám. Ty příznaky byly okamžité. Začalo to bolestí zubů, pak byla rychlá rýma, průdušky, a pak příšerná bolest hlavy, to jsem myslel, že skočím z okna. A to jsem byl v květnu plně očkován Pfizerem,“ popsal Právu devětačtyřicetiletý finanční poradce.

Nepomohly ani vysoké dávky léků na bolest. Pár dnů na to zašel na PCR test, pozitivní výsledek obdržel druhý den dopoledne a vše nabralo rychlý spád. O monoklonálních protilátkách, které brání těžkému průběhu nemoci, se dočetl už dříve. Na pozitivní výsledek testu upozornil svou lékařku a rovnou požádal o léčbu.
„Zavolal jsem své obvodní lékařce a řekl jsem jí, že chci napsat žádanku na kapačky do Bohunic. Do pětadvaceti minut od SMS s pozitivním výsledkem jsem vyrazil směr Brno,“ vzpomíná.

V nemocnici pak strávil asi čtyři hodiny, samotné podání infuze protilátkových léků zabralo asi hodinu. „Po příjezdu domů jsem si šel hned lehnout. Ráno jsem se probudil a ta strašná bolest byla prakticky pryč a už se nevrátila,“ pochvaluje si pan Malásek, který už jen dobírá antibiotika. „Ta bolest byla to nejhorší, jinak se dá všechno vydržet, rýma i kašel. Opravdu to velmi pomohlo,“ dodává.

Ale v případě, že by nebyl informovaný a nenapadlo by ho požádat o léčbu monoklonálními protilátkami, mohl skončit v těžkém stavu v nemocnici na JIP nebo hůře.

Zdroj: Novinky, Právo

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

ZPRÁVY: Ombudsman a ministr spravedlnosti o opatrovnictví

16.4.2024 Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček a jeho zástupce Vít Alexander Schorm jednali. s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. I když aktuálně probíhá připomínkové řízení k zákonu o veřejném opatrovnictví, upozornil zástupce veřejného ochránce práv na potřebu zakotvit jasněji pravidla ostatních podpůrných opatření. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.