pečuj doma

Třetina mrtvých Britů s indickou mutací byla plně očkována

16.6.2021

Na rozdíl od naší země, kde vládne optimismus, řada jiných zemí se obává příštích týdnů a měsíců. Velice nebezpečně stoupá počet nakažených například v Rusku, kde je malý zájem o očkování. A velké obavy panují i v Británii, kde vidina zrušení protikoronavirových opatření k 21. červnu se rozplývá za zuřivých protestů hospodářské sféry.

Důvodem jsou obavy z indické mutace koronaviru a nejnovější statistiky nákazy, píše server deníku Daily Mail.Ty  ukazují, že třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována.

V Británii se očkuje nejvíc vakcínou AstraZeneca, která je v zemi vyráběna. Indická mutace je nakažlivější než takzvaná britská varianta, která v zemi dominovala dříve. Je až o 64 procent nakažlivější v rámci domácnosti, ale nebezpečná je i venku, kdy se šíří až o 40 procent snáze než původní virus.

V současné době ve Velké Británii indická mutace dominuje, trpí jí 90 procent všech nakažených. Vědci varují, že by Spojené království mohlo v nejbližší době čelit třetí vlně pandemie. Denní přírůstky počtu nakažených v posledních dnech stoupají. Z analýzy deníku Sunday Telegraph vyplývá, že při současném tempu nákazy by do poloviny července mohl činit denní přírůstek počtu nově nakažených 80 tisíc. Pokud by se to stalo, padlo by dosavadní maximum z ledna, kdy za jeden den bylo zaznamenáno téměř 70 tisíc nově infikovaných.

Podle textů se uzkazuje, že Pfizer je mnohem účinnější púroti indické vbariantě. Než Astra Zeneca. Existují  návrhy úplně stáhnout Astru z oběhu a už jí neočkovat.  Úřad Public Health England ve své nejnovější zprávě přiznává, že existuje „nejistota ohledně rozsahu účinnosti vakcíny AstraZeneca po dvou dávkách“. Přitom právě touto vakcínou se ve Velké Británii očkuje nejvíce. Tvoří asi 70 procent všech dosud naočkovaných vakcín ve Spojeném království. Úřad zdůraznil, že na důkazy o účinnosti vakcíny proti indické mutaci při podání

Ministr zahraničí Dominic Raab naznačuje, že by se 21. června příliš rozvolňovat nemuselo. Vláda podle jeho slov chce být opatrná a nechce riskovat „jo-jo“ efekt. „Vedeme závod s časem, abychom co nejdříve naočkovali všechny druhou dávkou,“ řekl televizi Sky News.

Profesor Andrew Hayward připomněl, že odborníci stále nevědí, „jak přesně to bude špatné“. S odkazem na indickou variantu řekl: „Myslím, že mutace o 60 procent infekčnější je nesmírně znepokojující, to je věc, která bude řídit rychlost rozvolnění“.

Jejich slova a také zpráva úřadu PHE se setkaly se zuřivou reakcí hospodářské sféry a konzervativních politiků.

Zpoždění rozvolnění by také mělo dopad na divadelní oblast, která je v současné době omezena na 50 procent kapacity. Legenda Andrew Lloyd Webber uvedl, že pokud bude rozvolnění odloženo, bude to pro toto odvětví „zničující“. Vyzval vládu, aby jako kompromis podpořila divadla tím, že povolí zvýšení jejich kapacity na 75 procent.

„Vzhledem k tomu, že pouze 54,2 procenta dospělé populace je v současné době plně očkováno a mnoho mladých lidí dosud nemá nárok, existuje obrovské riziko, že předčasné uvolnění všech omezení zruší vynikající práci očkovacího programu a povede k nárůstu infekcí,“ varoval Chaand Nagpaul, předseda Britské lékařské asociace.

Zdroj: Novinky

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.