pečuj doma

Třetina mrtvých Britů s indickou mutací byla plně očkována

16.6.2021

Na rozdíl od naší země, kde vládne optimismus, řada jiných zemí se obává příštích týdnů a měsíců. Velice nebezpečně stoupá počet nakažených například v Rusku, kde je malý zájem o očkování. A velké obavy panují i v Británii, kde vidina zrušení protikoronavirových opatření k 21. červnu se rozplývá za zuřivých protestů hospodářské sféry.

Důvodem jsou obavy z indické mutace koronaviru a nejnovější statistiky nákazy, píše server deníku Daily Mail.Ty  ukazují, že třetina mrtvých s indickou mutací v Británii byla plně očkována.

V Británii se očkuje nejvíc vakcínou AstraZeneca, která je v zemi vyráběna. Indická mutace je nakažlivější než takzvaná britská varianta, která v zemi dominovala dříve. Je až o 64 procent nakažlivější v rámci domácnosti, ale nebezpečná je i venku, kdy se šíří až o 40 procent snáze než původní virus.

V současné době ve Velké Británii indická mutace dominuje, trpí jí 90 procent všech nakažených. Vědci varují, že by Spojené království mohlo v nejbližší době čelit třetí vlně pandemie. Denní přírůstky počtu nakažených v posledních dnech stoupají. Z analýzy deníku Sunday Telegraph vyplývá, že při současném tempu nákazy by do poloviny července mohl činit denní přírůstek počtu nově nakažených 80 tisíc. Pokud by se to stalo, padlo by dosavadní maximum z ledna, kdy za jeden den bylo zaznamenáno téměř 70 tisíc nově infikovaných.

Podle textů se uzkazuje, že Pfizer je mnohem účinnější púroti indické vbariantě. Než Astra Zeneca. Existují  návrhy úplně stáhnout Astru z oběhu a už jí neočkovat.  Úřad Public Health England ve své nejnovější zprávě přiznává, že existuje „nejistota ohledně rozsahu účinnosti vakcíny AstraZeneca po dvou dávkách“. Přitom právě touto vakcínou se ve Velké Británii očkuje nejvíce. Tvoří asi 70 procent všech dosud naočkovaných vakcín ve Spojeném království. Úřad zdůraznil, že na důkazy o účinnosti vakcíny proti indické mutaci při podání

Ministr zahraničí Dominic Raab naznačuje, že by se 21. června příliš rozvolňovat nemuselo. Vláda podle jeho slov chce být opatrná a nechce riskovat „jo-jo“ efekt. „Vedeme závod s časem, abychom co nejdříve naočkovali všechny druhou dávkou,“ řekl televizi Sky News.

Profesor Andrew Hayward připomněl, že odborníci stále nevědí, „jak přesně to bude špatné“. S odkazem na indickou variantu řekl: „Myslím, že mutace o 60 procent infekčnější je nesmírně znepokojující, to je věc, která bude řídit rychlost rozvolnění“.

Jejich slova a také zpráva úřadu PHE se setkaly se zuřivou reakcí hospodářské sféry a konzervativních politiků.

Zpoždění rozvolnění by také mělo dopad na divadelní oblast, která je v současné době omezena na 50 procent kapacity. Legenda Andrew Lloyd Webber uvedl, že pokud bude rozvolnění odloženo, bude to pro toto odvětví „zničující“. Vyzval vládu, aby jako kompromis podpořila divadla tím, že povolí zvýšení jejich kapacity na 75 procent.

„Vzhledem k tomu, že pouze 54,2 procenta dospělé populace je v současné době plně očkováno a mnoho mladých lidí dosud nemá nárok, existuje obrovské riziko, že předčasné uvolnění všech omezení zruší vynikající práci očkovacího programu a povede k nárůstu infekcí,“ varoval Chaand Nagpaul, předseda Britské lékařské asociace.

Zdroj: Novinky

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.