pečuj doma

Týden paměti a problematika demence

11.9.2023

Jedenadvacátý září je každoročně celosvětově uznávaným Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby. Česká alzheimerovská společnost se k tomuto dni každoročně připojuje se svými aktivitami. Pod názvem Týden paměti můžete navštívit například různé akce jak v Praze, tak v regionech, kde fungují naše kontaktní místa.

Již začátkem září jsme otevřeli mobilní poradnu v OC Westfield Chodov. Od 18. do 19. září budeme vyšetřovat paměť (objednaným) zájemcům v budově Českého rozhlasu v Praze. Na vyšetření paměti, které probíhá již od roku 2008 pod názvem Dny paměti, se ale samozřejmě můžete objednávat během celého roku na více než 30 místech ve všech regionech.

Kontaktní místa v Plzni (Městská charita Plzeň - Domov sv. Aloise), Příbrami (AHC Senior centrum Příbram s.r.o.) či Mělníku (Centrum seniorů Mělník, p.o.) pořádají i letos veřejnou sbírku, v rámci které můžete přispět na konkrétní zařízení pro lidi s demencí a podpořit péči o jejich klienty.

Dle možností kontaktních míst budou uskutečněny i další doprovodné akce, přednášky či besedy. Např. zlínská NADĚJE uskuteční 12. září přednášku v Komunitním centru v Otrokovicích na téma Jak pečovat o nemocného a sebe a Problematika výživy u lidí žijících s Alzheimerovou nemocí. 18. září pak přednášku o výživě zopakuje kolegyně z NADĚJE i v Senior Pointu ve Zlíně. 21. září proběhne přímo v denním stacionáři NADĚJE ve Zlíně svépomocná skupina pro pečující Čaj o čtvrté.  

V pardubickém Domově pro seniory U Kostelíčka si na 13. září připravili (nejenom pro své klienty) kvízové odpoledne, v domově je možnost objednat se také na vyšetření paměti. Poradnu pro pečující a lidi se syndromem demence otevřou v rámci Dne seniorů kolegové z AHC Senior centrum Příbram, a to 15. září.

V rámci akce Zažít město jinak se můžete setkat s kolegyněmi z kontaktního místa v Českých Budějovicích na náměstíčku na sídlišti Šumava a to 16. září – akce se jmenuje Otevřete dveře vzpomínek. 21. září se pak můžete připojit k zábavnému odpoledni, během kterého bude probíhat trénování paměti přímo v Domově pro seniory Máj.

V pondělí 18. září pořádají v  Domově sv. Aloise v Plzni Den otevřených dveří a zároveň máte i možnost zúčastnit se pravidelné mše svaté v kapli domova od 14:45 hod. Královéhradecké Centrum sociální pomoci a služeb plánuje na 21. září otevřít mobilní poradnu pro pečující v OC Atrium, zájemci budou mít také možnost objednat se na vyšetření paměti.

Své dotazy můžete i nadále volat na naši telefonní linku každý všední den od 8: 00 do 19:00 a jsme k dispozici i v rámci osobních konzultací pro pečující a lidi s demencí. Na konzultace se

můžete na telefonu 283 880 346.

Marie Mátlová

Zdroj: HELPNET

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.