pečuj doma

INFO: U nás bez souhlasu EMA Sputnikem ne, hlásí hejtmani

10.3.2021

Postoj prezidenta vůči Sputniku rozčílil některé hejtmany. Už pět z nich v reakci prohlásili, že u nich v kraji se nebude očkovat vakcínou, kterou neschválila evropská léková agentura EMA. Někteří už vyhlásili, že bez schválení EMA v jejich krajích Sputnikem očkovat nebudou. Ministr Blatný znovu potvrdil, že souhlas nedá.

„Prezident Zeman chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik bez standardního schválení evropské lékové agentury a navrhne odvolat každého, kdo to odmítá. Pokud chce, aby se očkovalo Sputnikem bez registrace v jižních Čechách, tak hlásím, že na to musí najít někoho, kdo odvolá hejtmana,“ reagoval ostře hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba. 

K jeho postoji se pak přidali i další dva hejtmani za Liberecký a Karlovarský kraj.

„Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu. V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude, a to bez ohledu na to, odkud jsou,“ uvedl na svém Twitteru Martin Půta. 

„Podepisuji a připojuji se k Martinu Půtovi,“ reagoval po chvíli hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Následně se přidala i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Ani té se totiž nelíbí, že by se v Česku očkovalo vakcínou, která nemá souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. „Vakcína Sputnik bez EMA a SÚKLu? Ani náhodou. Díky za pochopení,“ uvedla.

Kriticky k použití vakcíny neschválené Evropskou lékovou agenturou se vyjádřil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.  „V Olomouckém kraji nebudeme riskovat zdraví občanů něčím, co neprošlo schválením evropské lékové agentury. Za sebe také odmítám postoj prezidenta Zemana, který chce, aby se očkovalo vakcínou Sputnik,“ napsal na Twitteru.

Kriticky komentoval Zemanova slova i jihomoravský hejtman Jan Grolich. „Odborné věci mají rozhodovat odborníci. Z toho, co se ozývá z Hradu, jsem SMUTNIK,“ reagoval na prezidentovo vyjádření o ruské vakcíně.

Zeman v rozhovoru s Parlamentními listy označil ministra zdravotnictví Jana Blatného a šéfku SÚKLu Irenu Storovou za hlavní překážky pro dodávky Sputniku. Odmítáním ruské vakcíny podle něj nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Zeman prosazuje, aby Česko při očkování využilo ruské i čínské vakcíny. Ministr Blatný znovu potvrdil, že bez schválení EMA souhlas k očkování Sputnikem nedá.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.