pečuj doma

ÚP ČR má programy pro zdravotně postižené osoby

12.4.2023

Ke konci února 2023 evidoval Úřad práce ČR v řadách uchazečů o zaměstnání 37 515 osob se zdravotním postižením (OZP). Tvořily 13,3 % z celkového počtu nezaměstnaných. Zaměstnavatelé jim nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 10 822 volných pracovních míst. OZP patří mezi nejohroženější skupiny uchazečů na pracovním trhu.

Nejčastěji se jednalo o pozice pro pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, pomocníky v domácnostech nebo třeba informačních službách a montážní dělníky. 

ÚP ČR jim věnuje zvýšenou péči. Mimo jiné i prostřednictvím přesně cílených projektů. Během aktuálního programového období do nich zařadil přes pět tisíc klientů se zdravotním postižením. Více než 30 % z nich získalo díky aktivitě Úřadu práce ČR zaměstnání.

Úřad práce ČR realizuje v rámci republiky 6 regionálních projektů přímého přidělení, které jsou určeny na podporu zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Jejich cílem je pomoci jim v co nejrychlejším návratu na trh práce. Dosud do nich vstoupilo celkem 5 026 lidí, 1 387 z nich úspěšně absolvovalo skupinové poradenství, 899 prošlo rekvalifikací, bezmála 1 700 klientů získalo práci v rámci společensky účelného pracovního místa, veřejně prospěšných prací, nebo nastoupili do práce na na zkoušku.

Účastníkům projektů se dostává cíleného poradenství během individuálních a skupinových schůzek či absolvují rekvalifikace. Jen poradenskými programy prošly téměř čtyři tisícovky lidí. Snahou je maximálně podpořit zvýšení jejich dovedností a znalostí, včetně sebedůvěry a následně zvýšení jejich šancí na získání zaměstnání.

Podrobněji na https://www.uradprace.cz/web/cz/projekty-v-realizaci)

Zdroj: Úřad práce

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.