pečuj doma

INFO: V lékárnách se ztrácí léky. I ty, co zachraňují život. Jdou do zahraničí?

25.1.2023

Z lékáren se ztrácí léky, řekl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Má podezření na nelegální vývoz. Chybí 130 tisíc balení v hodnotě 66 milionů, nejčastěji přípravky na cukrovku, astma, vysoký tlak, cholesterol, či CHOPN. Celkové množství však může být dvojnásobné, řekla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Kontroly SÚKL odhalily 14 případů, kdy si lékárníci objednali léčivé přípravky, ale nezavedli je do evidence skladových zásob, příjmu ani výdeje. Šlo o léky, které slouží k léčbě diabetu, astmatu, CHOPN, vysokého tlaku nebo cholesterolu. „Bohužel jde i o léčiva život zachraňující,“ řekla Irena Storová. Inspektoři se domnívají, že léky mizí za účelem vývozu do zahraničí.

Ústav již pravomocně potrestal případy, ve kterých šlo o zmizení více než 130 tisíc balení registrovaných léčiv v hodnotě 66 milionů korun. „Taková částka není konečná. Ty počty balení i jejich celková cena mohou být i dvojnásobné nebo ještě vyšší,“ dodala.

Činy páchají provozovatelé kamenných lékáren. „Někdy jde o provozovatele, který má jednu lékárnu, někdy jich má více, nejde to specifikovat,“ odpověděla. Inspektoři rozdali pokuty celkem za 10,5 milionu korun.

Inspektoři narazili na případ, kdy se provozovateli během 13 měsíců ztratilo více než 31 tisíc balení léčiv v hodnotě téměř 17,5 milionu.

Takové jednání mohlo podle Storové přispět k aktuálnímu nedostatku některých léků. Souvislost s prosincovým výpadkem Nurofenu a přetrvávajícím výpadkem antibiotik nevyloučila.

Ředitelka SÚKL jednání odsoudila.  Storová upozornila, že se inspektoři během kontrol čelili ze strany některých provozovatelů i výhrůžkám.

Autoři: iDNES.cz, ČT

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

ZPRÁVY: Ombudsman a ministr spravedlnosti o opatrovnictví

16.4.2024 Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček a jeho zástupce Vít Alexander Schorm jednali. s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. I když aktuálně probíhá připomínkové řízení k zákonu o veřejném opatrovnictví, upozornil zástupce veřejného ochránce práv na potřebu zakotvit jasněji pravidla ostatních podpůrných opatření. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.