pečuj doma

V Toruni o holistickém přístupu k dlouhodobé péči

20.10.2022

V září 2022 se v polské Toruni uskutečnila 24. Mezinárodní konference dlouhodobé péče, jejímž společným jmenovatelem bylo téma holistického přístupu k dlouhodobé péči. Po loňské přestávce, kdy konference probíhala pouze v online prostředí, se letos účastníci konečně potkali i naživo.

Tradice této akce sahá až do roku 1998 a potkávají se na ní vždy profesionálové pracující s chronicky nemocnými, zdravotně postiženými a pacienty závislými na pomoci druhých. Odborníci a kapacity z celého světa mají možnost sdílet zkušenosti, nápady, navzájem se inspirovat a pomáhat si hledat nejlepší řešení situací, která zlepšují život klientům i jim samotným.

A o čem že 24. ročník Mezinárodní konference dlouhodobé péče v Toruni hlavně byl? Především o proměně péče o pacienty v rámci dlouhodobé péče. O tom, že je potřeba začít akcentovat holistický přístup k potřebám osob v dlouhodobé péči a měnit celou kulturu péče v této oblasti.

Všichni víme, že populace stárne. Jedním z důsledků stárnutí lidské populace jsou rostoucí nároky na zdravotní a sociální péči. Více lidí potřebuje více péče. V jednotlivých zemích existuje rozdílná struktura a rozsah poskytování této péče. Nicméně napříč všemi se začíná upouštět od dříve vžité představy koncentrace sociální péče pouze v zařízeních (např. domovech důchodů, zařízeních pro dlouhodobě nemocné, domovech sociální péče apod.). Naopak je zde snaha, pokud je to možné a zdravotní stav klienta to dovoluje, realizovat tyto služby přímo v místě jeho bydliště. V současné době tak mohou klienti v případě potřeby využívat celou řadu různých forem sociálních služeb, a to jak poskytovaných a financovaných státem (obcí), tak i nestátními organizacemi (např. nadace, charity, dobrovolnické služby) a církví. Účastníci konference diskutovali o tom, jak sladit schopnost poskytovat péči klientům, kteří ji potřebují, ale zároveň jim tuto péči zpřístupnit v jejich domácnostech či v blízkosti jejich domova, jak uspokojit zdravotní potřeby klienta, ale zároveň zlepšit kvalitu jeho života, jak mu pomoci se mu vyrovnat s osamělostí a zajistit co možná nejvyšší míru samostatnosti či zda je vůbec možné beze zbytku opustit institucionální formu péče.

Holistický přístup k péči má vliv na celkovou pohodu pacientů. Fyzická i psychická stránka jsou propojené, myslet musíme ale i na duchovní potřeby. I když je kvalita života spojena do velké míry se zdravotním stavem, důležitou roli hraje duševní pohoda, proto je nutné podporovat i nezávislost a svobodné rozhodování. Klienta vnímáme jako celek, rozhodně by nemělo jít jen o uspokojení jeho biologických potřeb. Klient je náš partner a péče o něj by tento partnerský vztah měla reflektovat. Dlouhodobá péče bývá i v současném světě stále vnímána pouze jako nezbytně nutná péče o zdraví pacientů. To ale nestačí. Celostní přístup znamená, že se v péči o klienta zaměříme i na prevenci takovým způsobem, aby byla co nejdéle a nejpřirozeněji zachována kvalita jeho života v jeho přirozeném prostředí, anebo se péče soustředí na péči rehabilitační – tedy na obnovení ztracených dovedností či zpomalení jejich ztráty.

Dlouhodobá péče prochází velkými změnami. Stále větší prostor dostávají technologie a nové metody. Všichni, ať už senioři či lidé se zdravotním handicapem, zcela právoplatně touží po plnohodnotném životě. Zdá se, a ze závěrů konference také vyplynulo, že největší výzvou dlouhodobé péče je naplnit výše zmíněná očekávání.

Partnery akce byly již tradičně polská společnost s globální působností TZMO SA a Polská gerontologická asociace. Organizátoři, přednášející kapacity i účastníci se jednoznačně shodli, že vytvořením sdíleného prostoru pro získávání znalostí a výměnu zkušeností můžeme hmatatelně ovlivnit kvalitu dlouhodobé péče.

PR článek

Partner konference, společnost TZMO: https://tzmo.cz/cs_CZ

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.