pečuj doma

Vláda chce o tisícovku nižší růst penzí, a chce to stůj co stůj

15.2.2023

Vláda chce zvýšit důchody od června v průměru o 750 korun, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Čtyři stovky měsíčně má dostat přidáno podle Jurečky každý důchodce, kromě toho penze mají vzrůst o 2,3 procenta. Tento princip nyní ministerstvo práce sepíše do návrhu, který znovu projedná vláda a pak i parlament.

Průměrný důchod v červnu o valorizaci zvýší o 750 Kč, řekl Jurečka. Ale pokud by se valorizovalo podle stávajících pravidel, byl by růst penzí zhruba o tisícovku vyšší.

Důchody se podle platného zákona zvyšují pravidelně vždy od ledna a pak také mimořádně, pokud za sledované období od posledního přidání přírůstek cen překročí pět procent.

Od loňského července do letošního ledna cenový přírůstek pro důchodcovské domácnosti činil podle Českého statistického úřadu 9,9 procenta. Ekonom Lukáš Kovanda napsal, že penze by podle platných pravidel měly v červnu vzrůst o 1771 korun.

Jurečka nyní  bude jednat se zástupci opozice, aby ve Sněmovně nižší růst penzí neblokovala. Poukázal na to, že při stanovení pravidel se nepočítalo s dvoucifernou inflací a následnými vysokými dopady na rozpočet.

Už první reakce ANO naznačují, že se vstřícností opozice nemůže vláda počítat. „Pro nás je to velmi citlivé téma. Chceme, aby důchodci dostali to, co jim patří,“ řekla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Argumentaci vlády, že tvůrci valorizačního schématu nepočítali s vysokou inflací, a proto je vláda povinna ho změnit v neprospěch důchodců, označila za drzost. ANO má 72 poslanců a spolu se 20 poslanci SPD i určité možnosti brzdit přijetí zákona.

Na otázku iDNES.cz, zda má vláda připravený plán B pro případ, že se poslanci opozice - tedy ANO a SPD - postaví k vládnímu návrhu negativně a budou se snažit dosáhnout toho, aby důchody vzrostly víc, než teď, odvětil premiér Petr Fiala, že vláda je připravena prosadit svou vůli stůj co stůj.

Zdroj: iDNES

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.