pečuj doma

Všichni, zdá se, chtějí rozvolnit. Jste šílenci, říká Milan Kubek

31.1.2022

Dramaticky v ČR narůstá počet odborníků volajících: Pojďme rozvolňovat!“ Velká většina, včetně Romana Prymuly, a také expertů vlády, s tím souhlasí. Zdá se, že poslední vehementně odolávající je snad už jenom Milan Kubek, který tuto cestu nadále rezolutně odmítá.

Kubek je přitom za to pronásledován podivnými existencemi, kteří čekají před jeho domem a vulgárně ho urážejí a zastrašují. Prezident České lékařské komory říká navzdory tomu: „K takovému kroku může vyzvat jen šílenec.“ Kubek dále vyzývá k očkování či k testování bezpříznakových.

„Zásadní opatření by se mohla po vzoru Británie už rozvolnit. Teď už to není o číslech nakažených. Ve Velké Británii mají desítky tisíc nakažených, ten systém to zvládá,“ tvrdí Prymula a připomíná postup ve Velké Británii, kde k 27. lednu zrušili všechny koronavirové restrikce.

Pozitivně to vidí i primářka infekčního oddělení Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová. „V současné době jsme na tom relativně dobře, jsme významně promořeni, proočkováni, máme spoustu léčivých možností. Ta doba, kdy bychom se měli vrátit k normálnímu způsobu života, už by měla být velmi brzy,“ upozornila.

Význam podle Kubka má i dál testovat lidi, kteří nemají příznaky koronavirové nákazy. Další odborníci s ním ale nesouhlasí.  „Jsem pro testování lidí s klinickými příznaky,“ podotkla Roháčová.

„Testujeme ze setrvačnosti, nikdo neměl odvahu říct dost, je to čistě politické rozhodnutí. Všichni se shodneme na stejné věci, někdo musí povstat a říct končíme,“ komentoval situaci také například imunolog Jiří Šinkora.

Kubek také orodoval za intenzivní pokračování očkování. „Není pravda, že očkování v této situaci nemá smysl. Vakcína snižuje riziko hospitalizace. Stále máme málo očkovaných mezi náctiletými a lidmi do 30 let. Tuto skupinu epidemie zasáhne a počet hospitalizovaných se zvýší,“ řekl.

Kubek se pustil do kritiky lidí, kteří s jeho názory nesouzní. Lékaře Lukáše Pollerta obvinil z šíření nebezpečných bludů. Jiřího Berana označil za hvězdu dezinformátorů.  I Beran vyzval k rozvolnění, protože opatření podle něho už nemají smysl.

Kubek se rozčílil také nad kroky nové vlády, která podle něj k vakcinaci nedostatečně motivuje. „Teď už se nebavíme o povinném očkování, o výhodách pro očkované. Naopak, vláda úplně kašle na dvě třetiny lidí, kteří se nechali očkovat,“ uzavřel Kubek.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek naznačil, že vláda přemýšlí o povolení vstupu do restaurací i neočkovaným. Bližší informace by ale měl oznámit ve středu po jednání Fialova kabinetu. „Budeme vyhodnocovat situaci. Pokud nepřijde další vlna, přijde na řadu rozvolnění,“ řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Vláda se pravděpodobně nechává inspirovat Rakouskem, které většinu opatření pro neočkované občany zrušilo. Na rozdíl od Česka ovšem bude v sousední zemi vakcinace pro všechny občany povinná.

Postup vlády na rozdíl od Kubka vítá ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. „Zákaz vstupu neočkovaným do restaurací, na kulturní a sportovní akce, do pěveckých souborů, bazénů, provozoven služeb atd. jsem kritizoval už dávno. Momentálně vzhledem k vlastnostem omikronu již zcela postrádá logiku a se zrušením tohoto nesmyslného opatření by se nemělo otálet,“ napsal Šerý na Twitteru.

Omikron je nakažlivější a v důsledku jeho šíření přibývají v Česku vysoké počty pozitivních případů covidu. Tato varianta také podle odborníků častěji proráží imunitu získanou prodělanou nemocí i očkováním. Počet vážných případů je ale nižší.

P.S. Kubka podpořila v Událostech viroložka Ruth Tachezy, která zdůraznila, že pokud dojde k úplnému rozvolnění, tak v takovém prostředí budou vznikat další mutace. 

Zdroj: idnes, lidovky, čt, red.

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.