pečuj doma

Zeman proti všem? Hrad se tak tváří

20.2.2021

Jednou z nejskloňovanějších vakcín proti koronaviru i nadále zůstává ruská vakcína Sputnik V. Ministr zdravotnictví Jan Blatný několikrát odmítl, že by se tato vakcína do Česka dostala dříve, než ji schválí léková agentura. Jiný pohled na věc má prý stále Miloš Zeman a údajně se snaží, aby v závodě o vakcínu jsme měli přednost.

Redakce iDNES.cz se obrátila na Hrad s dotazem, zda v současné době nějakým způsobem zjišťuje, případně se snaží, aby se ruská vakcína mohla do České republiky dostat přednostně oproti jiným státům. 

„Podnikáme kroky, ale nebudu vám sdělovat žádné podrobnosti, a to v zájmu celé věci,“ uvedl na dotaz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Není tajemstvím, že prezident Miloš Zeman již dříve uvedl, že by uvítal, kdyby se v Česku očkovalo touto vakcínou. Jaké konkrétní kroky Hrad podniká není jasné, a to ani ministrovi zahraničních věcí Tomášovi Petříčkovi. „Nemám o tom informace,“ odpověděl na dotaz iDNES.cz. 

„Bezpečné očkování je pro mě prioritou. V Česku není vakcína Sputnik schválena, schválena není ani v EU. Nemám informace o tom, že by některý ze schvalovacích procesů měl být v dohledné době ukončen,“ dodal. 

O případných jednáních mezi Hradem a Ruskem nemá informace ani české velvyslanectví v Moskvě. 

Redakce iDNES.cz se obrátila také na ministerstvo zdravotnictví, zda má v tomto směru nějaké informace. „Domnívám se, že dotaz není určen nám. Ministerstvo i sám ministr (Jan Blatný, pozn. red.) v tomto dal opakovaně a zcela jasně najevo své stanovisko,“ uvedla pouze mluvčí úřadu Barbora Peterová. 

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše prezident preferuje maďarskou cestu. Maďaři se totiž rozhodli nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V, přestože ji neschválila Evropská lékovou agenturou. Zemanovi by podle Bartoše stačilo, kdyby vakcínu Sputnik V schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Blatný už dříve uvedl, že Česko nebude nakupovat ty vakcíny proti koronaviru, které neschválí Evropská léková agentura. „Stanovisko ministerstva zdravotnictví je v tomto jednoznačné. Jsme součástí Evropské unie, Evropská léková agentura je jednou z nejprestižnějších svého druhu na světě. Já nebudu chtít, aby se očkovalo něčím, co léková agentura neschválí,“ uvedl. A obdobně se vyjádřil i premiér Andrej Babiš a Roman Prymula ještě den před svým odvoláním.

Média se dohadují  kdo za Hrad může vést jednání. Například Martin Nejedlý? Ten žil v Rusku deset let. Byl to právě Nejedlý, kterého loni prezident vyslal bez vědomí ministerstva zahraničí jednat s poradcem Vladimira Putina mimo jiné o zlepšování vzájemných vztahů. Zároveň také domlouval i setkání českého a ruského prezidenta. Ti se měli sejít už loni v květnu v Moskvě, kvůli pandemii však vzala cesta za své.

Prezident Zeman se již v minulosti nechal slyšet, že je připraven zapojit se do vyjednávání. „Bude-li zapotřebí, obrátím se i na prezidenta Putina s žádostí o pomoc v této oblasti, i když si myslím, že po aféře se sochou Koněva nebude příliš vlídný,“ řekl v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Diplomatický zdroj portálu Lidovky.cz  k tomu uvedl, že Zeman vyčkává jen  na žádost vlády, která měla jeho snahu posvětit. Ale žádost nepřišla. Zeman začátkem února uvedl: „V současné době s Ruskem o dodávkách vyjednává na třicet států. Myslím si, že jsou mezi nimi i nějaké státy z EU. Předpokládám, že se v Moskvě sestavují seznamy,“ zdůraznil s tím, že je důležité se dostat do první vlny, do nějakého pořadníku. „Až to bude schválené Bruselem, tak potom přijdou všichni,“ doplnil.

Žádost o schválení od výrobce ruské vakcíny Sputnik V Brusel stále prý neeviduje. Ústav Nikolaje Gamaleji tvrdí, že ji k Evropské agentuře pro léčivé přípravky podal, což však šéfka EK Ursula von der Leyenová odmítla. Členské země EU, které očkování daným preparátem povolí, budou podle ní muset nést zodpovědnost za důsledky.

Slovenský premiér Matovič říká, že zajistil na příští týden 160 tisíc dávek Sputniku V a do června dva  miliony, ale jedna z menších koaličních stran Za lidi, kterou založil Andrej Kiska přijetí příslušného vládního usnesení zablokovala. Těžko se ubránit myšlence, že podobně by to zřejmě se schválením dopadlo i u nás, i když by se Sputnik podařilo zajistit.

Zdroj: idnes, lidovky, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.