pečuj doma

Jak to vypadá momentálně s vakcínami?

16.9.2020

Jak to vypadá momentálně ve světě s vakcínami proti koronaviru? Jak známo, Američané například tvrdí, že by ruskou vakcínou nenaočkovali ani svoje opice. A i u nás tzv. odborníci snaživě zareagovali v podobném duchu. Takové ubožácké výroky ponechejme zcela stranou a zaměřme se na věcné a seriózní informace.

Za vedoucího kandidáta v celosvětové snaze získat vakcínu schopnou zastavit koronavirovou epidemii považuje WHO očkovací látku s označením AZD1222, nazývanou také jako „oxfordská vakcína“, kterou vyvíjí firma AstraZeneca spolu s vědci britské Oxfordské univerzity.

Tato látka podle časopisu The Lancet nemá žádné vedlejší účinky a vyvolává imunitní reakci protilátky a T-buněk, které jsou v lidském těle důležitým stavebním prvkem imunitního systému. Očkovací látka se již nachází ve třetí fázi testů, v současnosti však pro problémy některých dobrovolníků byla momentálně pozastavena. Ale dobrá zpráva je, že problém není závažný a v příštích dnech se opět bude s testováním pokračovat.

Vakcínu vyvíjí také americká farmaceutická společnost Pfizer s německou biotechnologickou firmou BioNTech. Jedna z jejích experimentálních vakcín vyvolala kýženou reakci imunitního systému, ale zejména při vyšším dávkování se sice objevovaly i vedlejší účinky, podle výzkumníků ale nebyly příliš vážné. Také tato vakcína již vstoupila do třetí fáze testování.

Slibnou vakcínu proti covidu-19 vyvíjí i americká biotechnologická společnost Moderna. Zkouší se na 30 tisících dobrovolníků.

Mezi další vyvíjené vakcíny, které jsou ve třetí závěrečné fázi testů, patří látky čínských Ústavů biologických produktů ve Wu-chanu a v Pekingu či čínské farmaceutické společnosti Sinovac, která testuje na dobrovolnících v Brazílii. Podle nezávislých zdrojů vykazují rovněž nadějné výsledky.

Masivně se testuje už i v Rusku. Kromě Sputniku byla nově  registrována také vakcína Vektor Rospotrebnadzoru. Pokud jde o Sputnik 5, vyvinutý Centrem Gamalej, vakcína vytvořila dostatek potřebných protilátek, a podle studie v časopise The Lancet vše naznačuje, že vakcína je bezpečná. Výsledky jsou nepochybně povzbudivé, píše uznávaný britský medicínský magazín.

V článku v časopise Lancet se uvádí, že testy se prováděly ve dvou ruských nemocnicích na zdravých dospělých ve věku 18 až 60 let. Jakmile se přihlásili, požadovalo se po nich, aby zůstali v izolaci. V nemocnici zůstali prvních 28 dní po očkování. A celkem byli sledováni 42 dní. Vzorek byl ale zatím malý a nebylo použito placebo ani kontrolní vakcína. „Ke stanovení, zda je látka bezpečná z dlouhodobého hlediska a zda je účinná, aby bránila nákaze covidem-19 delší dobu, je třeba provést širší, dlouhodobé testování a vytvořit studii trvanlivosti,“ požaduje Lancet.

Což se masivně děje v těchto týdnech. Jak oznámil ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško, první výsledky studií trvanlivosti a trvání imunity u Sputniku ukazují, že postupně klesá počet těch, kteří jsou imunní vůči infekci. „Počet imunitních pacientů klesá. Ovšem možná, když chápeme nyní časový rámec pro tuto infekci jasněji, jak dlouho imunitní systém zůstává stabilní, pak budeme moci mimo jiné upravovat i doporučení dávek pro očkování,“ řekl Muraško.

Testovat se bude i u nás. Americká firma Novavax chce globálně vyrábět dvě miliardy vakcín proti koronaviru, z toho až miliardu tady v České republice a požádala Státní úřad pro kontrolu léčiv o povolení v ČR klinické testy.

Zdroj: ČT 24, Russia Today, iDNES

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.