pečuj doma

Slavní herci „ožívají“ v brněnské Redutě. Protektorát se vrací

11.12.2022

Lída Baarová elegantně kouří cigaretu, Adina Mandlová flirtuje s mladým komparzistou a dámy do dveří v divadle Reduta galantně pouští Oldřich Nový. Herci činohry Národního divadla Brno zvou diváky na výlet mezi prvorepublikové filmové hvězdy. Hudební „crazy tragikomedii“ Starý dobrý Nový (Oldřich) pro brněnské divadlo napsal Petr Stančík a režie se chopila Natália Deáková.

„Stěžejní byla hravost. Naším úkolem je sjednotit hereckou stylizaci, ukočírovat hravost a pomoci ji naplnit zevnitř, aby za každou postavou byl konkrétní příběh,“ přibližuje Deáková, jež si pro své režie vybírá spíše vážná témata.

Oldřich Nový se výrazně zapsal do dějin brněnského divadla a patří mezi jeho legendy. Odehrál zde přes tři tisíce představení, režíroval a vedl operetní soubor. Po přesunu do Prahy v polovině třicátých let se do Brna vracel jen sporadicky. Naposledy tady hrál roku 1970.

Teď ho ztvární Pavel Čeněk Vaculík. „Jsem si vědom toho, že část diváctva přijde s tím, že uvidí bravurně naanimovaného Oldřicha Nového. Ale já od toho upustil už na začátku zkoušení. Snažím se spíše vytvořit symbol, tedy obraz Oldřicha Nového,“ prozrazuje mladý herec, jak se popasoval s úkolem ztvárnit prvorepublikovou legendu.

A o čem nová hra je? Na natáčení filmu režisér Mac Frič zjistí, že Nový je pro roli padoucha příliš hodný. Na základě „kamarádské“ rady Jaroslava Marvana se Nový vydá mezi galerku do Jedové chýše, aby okoukal manýry kriminálních živlů z podsvětí.

Návštěvou nejhoršího pajzlu v Praze se dostává na dráhu lupiče a tím začíná jízda nečekaných situací, ztřeštěných komplikací a boje za záchranu světa. A když ne celého světa, tak Československa určitě. Jeho spojenci se navíc stanou nejkrásnější hvězdy třicátých let – Adina Mandlová v podání Zuzany Černé a Lída Baarová, kterou ztvární Eliška Zbranková.

Tančit se bude na desítku dobových melodií od Jakuba Kudláče, držitele Českého lva za hudbu k filmu Krajina ve stínu. Přes všechny bláznivé situace, do nichž se herci dostanou, je však celá hra prosáklá atmosférou doby protektorátu.

„Pokud je někdo osobností, která může společnost ovlivňovat, jaká je jeho politická a společenská odpovědnost? Do jaké míry se může upsat a být poplatný nějakému režimu a ideologii?“ přibližuje dramaturgyně Marie Špalová otázky, které se snaží hra otevřít.

Zdroj: iDNES

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.