pečuj doma

Máme měsíc ke katastrofě. Sebereme odvahu?

13.9.2020

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch určitě má k dispozici řadu odborných expertíz na téma chování nového koronaviru a kapacit našeho zdravotnictví. Dovolil bych si přidat jednu stručnou expertízu týkající se chování matematické funkce zvané exponenciála. Možná vás to překvapí, ale nejhorším nepřítelem dnes není virus, ale právě zmíněná exponenciála.

Nebyli byste první, koho chování této matematické funkce překvapilo. Podobně dopadl onen indický panovník, co vynálezci šachů slíbil za odměnu „jen“ rýži, která se naskládá na šachovnici – na první políčko jedno zrnko, na druhé dvě, na třetí čtyři, pak osm, šestnáct a tak dále. Na poslední políčko šachovnice by se muselo dát asi 9 trilionů zrnek, což údajně odpovídá asi 327 ročním sklizním všech obilovin na světě.

Exponenciální růst je záludný. Nejen proto, že je ke konci rychlý. Jeho hlavní záludnost spočívá v tom, že je zpočátku pomalý, že se dlouho zdánlivě vůbec nic dramatického neděje. Lidé dokážou docela dobře odhadnout příští vývoj, když se jedná o vývoj lineární – když každý týden stoupne sledovaná veličina, třeba počet nakažených koronavirem, o nějakou konstantní hodnotu. Neodborník však příští vývoj nedokáže odhadnout, když každý týden ona veličina stoupne o svůj násobek.

A právě to počet nakažených dělá. V takovém případě se dny a týdny zdánlivě nic dramatického neděje. Jenže najednou, během pár dnů, počty vystřelí k hodnotám, které přesáhnou kapacitu zdravotnických zařízení v jakémkoli státě a vzápětí neřízeně vypnou hospodářství. Jen pro názornost: V minulém týdnu byl denní přírůstek pozitivně testovaných 1095 osob, v nadcházejícím týdnu bude zákonitě už minimálně 4000 osob a v tom dalším už více než 10 000 osob. Počty osob v nemocnici i počty osob ve vážném stavu porostou obdobně, jen o něco rychleji.

Pozorování z okolních států ukazují, že v případě současné koronavirové epidemie uběhne od naprosté pohodičky ke katastrofě asi měsíc, přičemž po většinu času je to stále relativní pohodička. Pakliže nemá stát to štěstí, že si jeho předseda vlády sám na sobě vyzkouší pobyt na umělé ventilaci, nebo pakliže se zodpovědné orgány striktně nedrží předem připravených protiepidemických plánů, politici se téměř nikdy neodhodlají přijmout nutná, ale bolestivá opatření včas, tedy v době, kdy se většině voličů zdají být zbytečná a přehnaná.

Společnost se tak nevyhne neřízenému kolapsu. Přitom zrovna na koronavirus tato opatření velmi dobře zabírají. Bývalo by stačilo, aby se u nás v současnosti platná opatření dodržovala v létě, nebo aby se v Británii dnes platná opatření zavedla počátkem příštího týdne, a až do nástupu skutečného podzimu bychom se vyhnuli nákladným a opravdu bolestivým zásahům do chodu života, typu zavírání základních škol a uzavírání restaurací a dalších podniků.

Ministr zdravotnictví Vojtěch by si za prosazení opravdu účinných opatření od české veřejnosti pochvalu bezprostředně nevysloužil a o pochvale od předsedy vlády ani nemluvě. Jenže svým zásahem může zachránit tisíce životů a zabránit miliardovým hospodářským škodám. Šanci vyhnout se lockdownu (ať již řízenému nebo neřízenému) jsme nejspíš propásli někdy 20. srpna. Když však nasadíme příslušná opatření nyní, oddálíme ho a zároveň významně zkrátíme délku zastavení hospodářství i délku času, po který budou naši občané umírat v přeplněných nemocnicích.

Přeji mu i všem obyvatelům České republiky maximální odvahu a moudrost v jeho těžkém rozhodování.

Prof. RNDr Jaroslav Flegr, CSc. (parazitolog a evoluční biolog)

Zdroj: Lidové noviny

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.