pečuj doma

Máme naději, že opatření vlády zafungují!

22.3.2020

Šéf krizového štábu Roman Prymula v nedělní partii na Primě dnes vyzvedl příkladný přístup českých lékařů a zdravotníků. „Zdravotníci věnují obrovskou péči nakaženým ve vážném stavu, minulý týden jsem dostal informaci, že muž převezený do VFN selhává, že zřejmě zemře. Věnovali se mu s takovou péčí, že se stabilizoval,“ řekl.

Roman Prymula vyzdvihl, že opatření fungují, protože počet nakažených nestoupá exponenciálně, jak je tomu v mnoha jiných státech. Očekává, že restriktivní opatření by se postupně mohla začít uvolňovat možná už za měsíc. Podmínkou ale je, že se do té doby ustálí počet nakažených, a to maximálně na 10 tisících. Naše hranice však budou zavřeny měsíce a možná i roky.

V těchto dnech se ukazuje, že virus k nám z okolních zemí přenášejí tzv. pendleři. Roman Pymula proto bude od zítřka požadovat uzavření hranic i pro ně a znovu apeloval na absolutní dodržování všech nařízení. Roušky je nutné nosit do doby, než bude přibývat pouze několik desítek případů denně, zdůraznil.

Dodejme k tomu, že i z těchto jeho slov je zřejmé, že jde o běh na dlouhou trať. Ovšem v těchto dnech už máme odůvodněnou naději, že neskončíme jako v Itálii, Španělsku a dalších západních zemích, kde se zdravotnictví pod náporem koronaviru hroutí nebo někde už i zhroutilo.  

Jedním z těchto případů je i Británie. Novinky zveřejnily článek, který nám dá představu, co se děje, když nezodpovědné vlády a obyvatelé koronavir podcení. Je třeba nezastírat tuto realitu a udělat vše proto, aby u nás k tomu nedošlo. Zde je článek:

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/britsky-lekar-na-tu-hruzu-me-nemohlo-pripravit-nic-40317594

Na závěr znovu jen zopakujme, co žádá krizový štáb: Prosím, dodržujte všechna nařízení, společně  krizovou situaci překonáme.

(pd)

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.