pečuj doma

Obětujme seniory a získejme imunitu, uvažovali ve Švédsku

19.8.2020

Několikrát jsme psali, naposledy v posledním čísle Pečujeme doma, o Švédsku v souvislosti s koronavirem. Také o nehumánním přístupu jejich kabinetu, jehož následkem byla vysoká úmrtnost seniorů. Švédsko v těchto dnech opět řeší svůj lehkovážný přístupu k pandemii koronaviru poté, co se na veřejnost dostala řada e-mailů hlavního státního epidemiologa Anderse Tegnella.

Jaká úmrtnost je přijatelná, pokud...

Ten se v nich expertů dalších zemí například ptal, jestli by vyšší úmrtnost starších lidí mohla být přijatelná, pokud by to vedlo k rychlejšímu vzniku kolektivní imunity.

Státní epidemiolog Anders Tegnell podle listu The Guardian dnes trvá na tom, že cílem švédské vlády nebylo dosáhnout rychlé kolektivní imunity. Řada e-mailů, které novináři získali v rámci švédského zákona o svobodném přístupu k informacím, ale ukázala, že Tegnell o kolektivní imunitě jako o možném cíli diskutoval v polovině března, pár dní poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila šíření koronaviru za pandemii.

V jedné výměně například Tegnell přeposlal svému finskému protějšku Miku Salminenovi a šéfovi švédského zdravotního úřadu e-mail od jednoho lékaře. Ten navrhoval, že jedním ze způsobů řešení pandemie je umožnit zdravým lidem, aby se koronavirem dobrovolně nakazili v kontrolovaném prostředí. „Jedním z bodů by bylo udržet školy otevřené, abychom dosáhli kolektivní imunity rychleji,“ napsal Tegnell. Salminen mu odpověděl, že Finové tuto možnost sice zvážili, ale že ji zamítli, protože „děti budou v průběhu času stále šířit koronavirus do dalších věkových skupin“. Salminen dodal, že finští experti předpověděli, že uzavření škol by snížilo šíření covidu-19 mezi staršími lidmi o deset procent. „Možná by těch deset procent stálo za to,“ odpověděl mu Tegnell. Ten poté opakovaně popřel, že se švédská vláda rozhodla nechat většinu škol otevřenou ve snaze o tvorbu kolektivní imunity.

Děti musely povinně do školy

Švédsko na vrcholu pandemie sice uzavřelo vzdělávací instituce mládeži starší šestnácti let, pro menší děti je ale nechalo otevřené a vyžadovalo účast na vyučování. Pokud rodina nechala děti doma, a to i kvůli riziku pro některého ze členů domácnosti, byla nahlášena sociálním službám a čelila pokutě.  Švédsko zakázalo také shromáždění více než padesáti lidi a požádalo obyvatele, aby dodržovali sociální distancování, a pokud možno pracovali z domova. Obchody, bary, restaurace a fitness centra však zůstaly v provozu. V dalších e-mailech Tegnell požádal svého předchůdce Johana Gieseckea, aby předpověděl, co by se stalo, pokud by virus mohl volně postupovat populací... Deník Aftonbladet informoval, že Tegnell od ledna do dubna smazal asi 200 e-mailů, do kterých chtěli novináři nahlédnout. Deníku řekl, že v nich byla pracovní diskuse s různými skupinami, kterou nebylo zapotřebí uchovávat. „Mažu spoustu e-mailů, které není třeba zaznamenat,“ vysvětlil Tegnell. To však odporuje švédským zásadám transparentnosti na veřejných úřadech. 

Lepší připravenost na druhou vlnu?

Ten opakovaně tvrdil, že přísná opatření zavedená v dalších zemích jsou dlouhodobě neudržitelná a že přístup Švédska podporovala většina místní populace. Ačkoli švédští odborníci odhadovali, že čtyřicet procent populace Stockholmu se do konce května koronavirem nakazí, nedávná národní studie zjistila, že imunita vůči viru zůstává relativně nízká. Další výzkum ze srpna poté došel k závěru, že kolektivní imunita je ve Švédsku zatím v nedohlednu.  

Zdroj: idnes, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.