pečuj doma

Pečující a opečovávaní, to je takové území nikoho

10.9.2020

Rekordní nárůsty počtu nově nakažených v poslední době mají své vysvětlení. Podle bývalého koordinátora pracovní skupiny českého ministerstva zdravotnictví pro uvolňování karantény Rastislava Maďara za to, mimo jiné, může chybná strategie týkající se preventivních opatření, a sice povinného nošení roušek.

Ke zpřísnění pravidel nošení ochranných pomůcek mělo totiž dojít ještě dříve, než ČR začala překonávat vlastní rekordy z jara v přírůstku nakažených. Současné tendence nedávají podle epidemiologa slibné vyhlídky ani v nejbližší budoucnosti.

I podle dalších názorů epidemiologů nemělo v létě nemělo dojít k takovému rozvolnění opatření. Za příklad jsou dávány okolní vlády, zejména Německo, Slovensko, Polsko.

V současné době se nemocnice a jednotky intenzivní péče opět rychle plní pacienty s covidem a pacienty napojenými na plicní ventilátory.

Podle geriatra Zdeňka Kalvacha bohužel jsme „prošvihli“ léto, kdy jsme se mohli připravit na podzim. Nemáme podle něj ani jasnou představu, jak přistupovat k lidem v domovech seniorů nebo opečovávaným v rodině pečujícího, když je někdo z nich pozitivní s covidem.

Na diskusním panelu, který uspořádal Život 90 s Asociací poskytovatelů sociálních služeb uvedla Marcela Hauke konkrétní příklady, kdy rodina nebo opečovávaná je nakažena covidem a u pracovnic pečovatelské služby existují obavy z nakažení. Nikdo z vyšších orgánů neví, jak postupovat, konstatovala.

Problémem také je, že mnozí pečující už patří mezi seniory nebo křehké osoby.

Zmocněnec vlády Roman Prymula řekl, že nemáme dobrých řešení. Uvažuje se údajně o tom takové případy centralizovat, ale nemocnice je odmítají a úvaha o lázeňských domech se také nesetkala se vstřícným přijetím.

Podle Zdeňka Kalvacha nemáme karanténních zařízení, která by přijímala seniory nebo tzv. křehké osoby z domovů seniorů nebo z domácností pečujících, kteří mají covid, ale jsou zatím bez příznaků. Tady se vyjevuje dlouhodobý český problém se službami na zdravotně sociálním pomezí. Právě tyto případy, o kterých mluvíme, můžeme nazvat územím nikoho a zde jsou zpravidla největší ztráty, konstatoval.

K nám docházejí dotazy od pečujících. Například, jestli se mají nechat střídat v péči, když druhý pečující, který pečuje třeba jednou týdně, přichází v ostatní dny do styku s větším počtem lidí. Lékaři, se kterými jsme na tohle téma mluvili, to nedoporučují, i kdyby druhý pečující používal roušku.

Podle Rastislava Maďara sice roušky měly být používány právě proto, aby dnešní situace nenastala a teď už zřejmě nezabrání masivnímu šíření, ale stejně nic jiného zatím nemáme. Jen roušky, dezinfekci a dodržování odstupů. Kampaň proti rouškám, kterou zdatně přiživovaly tzv. lékařské elity, přinesla svoje ovoce! A tak naši situaci vyřeší zřejmě až očkování… Rusko tento týden začalo distribuovat svoji vakcínu, ale naši odborníci se už při zaregistrování vakcíny Sputnik V na počátku srpna shodli, že ruské vakcíně se nedá věřit a že ohrožuje bezpečnost našich občanů. Hojně citovaný se u nás stal výrok amerických výzkumníků: „Takovou vakcínou bychom my nenaočkovali ani naše opice.“ Musíme si tedy počkat. Podle Romana Prymuly, který ruské vakcíně též nevěří, by vakcíny, kterým věří, britská od AstraZenecy nebo americká od Novavaxu, mohly být do půl roku. 

(ah)

 

     

 

 

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.