pečuj doma

Pomohou Maďaři, Poláci i Němci, přijmou Čechy na „jipky“

13.10.2020

ČR se už připravuje na kolaps zdravotnictví. Předpokládá se koncem října. Nemocniční lůžka pro naše pacienty s covidem budou připravena v Německu, Polsku a Maďarsku. Potvrdil to předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, „Z toho, co vím, je tomu tak,“ řekl. Tyto země druhou vlnu víceméně zvládají a mají zatím dostatečnou kapacitu i pro Čechy.

Choďte jen do práce, nabádá Hamáček

Podle Jana Hamáčka máme však ještě jednu poslední ránu. „Pokud ji máme, musíme ji trefit na desítku. Potřebujeme podporu. Může nás to bolet, ale ta bolest bude menší, než neřízený proces a scény, které jsme vídali v Itálii nebo New Yorku. Už není čas na politiku a debatu o politických bodech a preferencích,“ prohlásil Hamáček, který apeloval na občany, aby dodržovali opatření.  „Jděte jen do práce, nakoupit si a pak domů,“ vyzval občany.

„Nemáme před sebou rok, nemáme ani měsíc. Daná opatření se musí projevit do čtrnácti dnů. Nikdo nepředpokládal, že akcelerace z minulého týdne bude taková, jaká je,“ přiznal ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Tato opatření musela přijít. Nechtěli jsme taková, která by zmrazila zemi do takové podoby jako v březnu,“ vysvětlil Prymula, proč nebude ani v této chvíli zmrazena ekonomika. „Navýšíme kapacitu nemocnic, která byla deklarována, v podstatě ji zdvojnásobíme,“ řekl na tiskové konferenci. Proběhne proto restrukturalizace lůžek, což bude podle ministra pro nemocnice nepříjemné.

Lidé se vyhýbají testům a roznáší covid

Desetitisíce lidí bohužel nechodí na testy, ale chodí do práce, i když u nich existuje vážné podezření na koronavirus. Upozornil na to šéf Chytré karantény Petr Šnajdárek. Špatné zkušenosti s pacienty potvrzují i někteří praktičtí lékaři. Vyhýbání se testování je přitom trestné, lidem hrozí pokuta až do výše tří milionů korun.

Opozice upozornila, že část lidí se může testům vyhýbat kvůli obavám o živobytí. „Protože by museli do karantény a nemohli vydělávat. Nepůjdou na test, když je na miskách vah to, že budou ekonomicky strádat tak, že se propadnou do chudoby,“ upozornila například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zákaz pro seniory, pracovní povinnost pro studenty

Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě usnesení vlády omezí provoz sociálních služeb pouze na základní činnosti. V domovech seniorů ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová až na výjimky nařídila zákaz vycházení. Zvyšuje se v nich stále počet nakažených klientů. „V září bylo evidováno pouze 8 sociálních služeb, kde bylo celkem 40 pozitivních klientů,“ připomíná ministerstvo. K včerejšímu dni se covid-19 objevil v 95 zařízeních. Nakaženo je 637 klientů a navíc 316 pracovníků. 

Vzhledem k nedostatečným kapacitám pracovníků bude uložena pracovní povinnost studentům sociálních a příbuzných oborů. „Jejich výpomoc pomůže zajistit plynulý provoz v sociálních službách,“ uvedlo ministerstvo. Povinnost bude platit pro studenty dvou posledních ročníků středních škol, studentů vyšších odborných a vysokých škol.

Povinné kremace? Ty asi u nás neprojdou

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se snaží prosadit, aby byli lidé, kteří zemřeli a byli nakaženi covidem-19, převážně spalováni, nikoliv pohřbíváni v rakvích do země. Podle jeho slov totiž i po smrti dotyčného existuje jisté riziko přenosu nákazy. Zákaz pohřbívání lidí nakažených koronavirem do země by však připravil pohřební služby o 33,5 milionu Kč. Myslí si to český ekonom Lukáš Kovanda. A protože ani politici Prymulovo snažení nesdílí, ministr zřejmě takový krok oficiálně zřejmě požadovat nebude.

Druhá vlna teď půjde už na dřeň

Vychází množství komentářů k naší situaci.  Komentátorka Veronika Sušová - Salminen vyjadřuje podstatu problému krátce a přesně: „Mezi vládnutím a politikařením je rozdíl. To první vyžaduje dělat to, co je potřeba, i když se to v daný moment zdá jako nepopulární. Státník vidí za nebližší roh, dovede odolat tlaku a (pokud je zvláště nadán) dovede i přesvědčit lidi o nutnosti takového nepopulárního kroku. Politikaření se orientuje jenom na to, jak se krátkozrace udržet u moci a zalíbit se voliči, aby mě zvolil. V letní letargii se zapomenulo na to hlavní. Virové onemocnění covid-19 má tu vlastnost, že je velmi nakažlivé. I když v nízkých číslech nákazy potřebuje nemocniční péči jen určitý počet lidí, tento podíl postupně narůstá a stane se zátěží pro zdravotnický systém. Nemocní v nemocnicích jsou také nakažliví, což je další problém. Odsud je pak dominová cesta ke kolapsu celkové zdravotní péče, která jednak nemůže poskytovat „rutinní“ péči, ale nakonec nemůže ani pomoci akutně nemocným s covidem-19, protože nejsou respirátory a místa na JIPkách,“ shrnuje Salminen.

Máme opravdu už jen tento pokus, zopakoval Babiš

„Máme jen jeden pokus, pokus, který musí být úspěšný,“ zopakoval na včerejší večerní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, který v těchto dnech osobně domlouval s okolními státy pomoc od konce října.   

(zpracované zprávy red)

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.