pečuj doma

Přes 350 tisíc lidí už má v Číně očkování na covid

5.10.2020

Přestože ještě několik měsíců potrvá, než bude možné očkovat proti koronaviru, 350 tisíc lidí už vakcínu dostalo. Konkrétně v Číně. Tamní státní rada schválila užití dosud neověřené vakcíny pro zaměstnance nezbytných profesí. Zahraniční experti však upozorňují na možné nežádoucí účinky. Běžně musí nové léky a vakcíny projít složitým testováním. To zaručí, že jsou látky nejen účinné, ale také bezpečné.

Testování probíhá ve vyspělých zemích na tisících až desítkách tisíc dobrovolníků. K této takzvané třetí fázi přistoupilo několik čínských  výrobců potenciálních vakcín v červnu. V červenci čínská rada, vládní orgán, v jehož čele je prezident Si Ťin-pching, schválila nouzové použití vakcín pro rizikové skupiny, informuje čínský server Yicai Global. Vakcínu už dostali zaměstnanci farmaceutických firem a státních podniků. Podle státní rozhlasové stanice, na kterou se odkazuje hongkongský deník South China Morning Post, jich bylo 350 tisíc.

Kromě zmíněné firmy SinoPharm se ví také o podání vakcíny od další farmaceutické společnosti Sinovac. Ta naočkovala tři tisíce svých zaměstnanců a jejich příbuzných. Další lidé s neschválenou vakcínou budou přibývat. Jak píše americký deník New York Times, místní vláda ve městě Šao-jang v provincii jižně od Šanghaje vytvořila speciální kategorii lidí, kteří mají právo na nouzové očkování. Úřady sem zařadily pracovníky škol, školek, pečovatelských domů, zaměstnance supermarketů a také ty, kteří cestují do rizikových oblastí. Výzvy k vytvoření podobných seznamů prý dostaly i správy jiných oblastí. 

"Cílem je nejprve vybudovat imunologickou bariéru pro zvláštní část obyvatelstva, která zaručí stabilitu následných procesů v celých městech," uvedl Čeng Čung-wej z Čínské národní zdravotní komise.

Očkování neschválenou vakcínou proto kritizují někteří zahraniční odborníci. "Má to mnoho negativních dopadů. Lidé mohou být nakažení a šířit infekci, aniž by to věděli, protože budou relativně bez příznaků, pokud vakcína částečně zafunguje," popisuje jeden z možných problémů Jerome Kim z neziskové organizace Mezinárodní institut pro vakcíny (IVI).

S tím částečně souhlasí i čínský virolog Jang Čan-čchiou z univerzity ve Wu-chanu, který se domnívá, že vakcína může být jen placebo - bude mít pouze "psychologický efekt na uklidnění zaměstnanců".

Kritiku však čínská strana odmítá. Výrobci vakcín tvrdí, že z lidí, kteří byli od července naočkovaní, se zatím nikdo koronavirem nenakazil. Ani se u nich neprojevily vážnější nežádoucí účinky.

Čínská vakcína by měla být oficiálně schválena letos v listopadu a její cena by se měla pohybovat kolem tisíce jüanů, tedy necelých tří a půl tisíce korun.

Zdroj: J. Václavíková, Aktuálně, kráceno

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.