pečuj doma

Proč nás teď čekají dva týdny přísných opatření

9.10.2020

Ministr zdravotnictví Roman Prymula představil soubor nových nařízení proti epidemii koronaviru, které si je možné dohledat na webech médií. Českou republiku tedy nyní čeká čtrnáct dní přísných opatřeních, která mají zabránit nejhoršímu. Co to však konkrétně znamená? Co se může stát, když se situace nezlepší?

Za celé září bylo v Česku odhaleno na 46 tisíc nakažených. Nyní k 8. říjnu jich máme už 100 000, a tedy celkově víc než Švédsko. Podle aktuálních odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky reálně hrozí, že za říjen jich bude 150 až 250 tisíc. Koncem října navíc může v nemocnicích ležet až tisíc těžce nemocných.

Mnozí si jistě vzpomenou, že Česko už vidělo horší údaje - reprodukční číslo bylo na začátku září dokonce 1,6. Jenže tehdy ho nedoprovázela tak vysoká čísla nakažených. Přestože tedy růst počtu infikovaných byl strmější, stále jsme ještě byli v místech, kde byl český zdravotnický systém schopen situaci zvládnout. 

To se teď mění. Vyšší reprodukční číslo se v kombinaci s velkým počtem nakažených stává nebezpečně namíchaným koktejlem, jak ostatně vysvětloval poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví Ladislav Dušek, šéf vládních zdravotnických statistiků.

I pokud by se reprodukční číslo udrželo na aktuální hranici, čeká podle něj Česko velmi obtížná situace. "Reprodukční číslo 1, 2 bude při tom velkém počtu nakažených do konce října „vyrábět“ pět až šest tisíc nově diagnostikovaných denně. Nadále platí, že je sice 80 procent z nich bezpříznakových a s mírným průběhem, ale v tom velkém objemu a v rychlosti průchodu populací vznikne masa lidí, která bude potřebovat hospitalizační péči," řekl poslancům Dušek.

Nějaký čas navíc trvá, než se množství nakažených projeví v nárůstu počtu lidí, které nemoc upoutá na lůžko intenzivní péče. Už teď je proto podle Duška jasné, že se s aktuální situací bude nemocniční personál potýkat ještě v prosinci. A to i v případě, že se vývoj podaří zvrátit.

Podstatné ale je, že podle Duška je tohle ještě ten optimistický scénář. Pokud se reprodukční číslo zvedne na 1,4, diagnostikovaných bude denně nikoliv šest, ale až dvanáct tisíc. Celkem by se tak za říjen mohlo nakazit přes dvě stě tisíc lidí. To jsou čísla, která si Češi dosud těžko uměli představit.

A co je nejdůležitější, podle dat se blížíme k hranici, za kterou už nám náš zdravotnický systém nebude stačit. "I kdyby se stal zázrak a rychlost epidemie se prudce zbrzdila, což se evidentně v tuto chvíli nechystá, budeme muset v jednu danou chvíli v nemocnicích organizačně zvládnout péči o více než dva až 2,5 tisíce hospitalizovaných, spíše více. To je včetně pacientů s lehčím průběhem. A budeme směřovat na konci října k tisícovce těžkých případů na lůžku na celou republiku," řekl Dušek poslancům.

A to opět mluví jen o té optimističtější variantě, kdy se reprodukční číslo udrží na hodnotě 1,2. V horším případě, kdy se "R" zvýší, bude situace ještě o poznání horší. Tisícovky těžkých případů bychom se v takovém případě dočkali ještě před koncem měsíce. 

Tolik Ladislav Dušek a jen bychom k textu doplnili pro vyváženost ještě slova z opačné strany názorového spektra. Například podle profesora Ing. Václava Klause není pravdou, že by v Česku byl nedostatek lůžek. Exprezident zdůrazňuje, že lidé umírající ať na covid či s covidem mají paralelní vážné nemoci a odhaduje, že 70 procent z nich by stejně rok nedožilo. Václavu Klasovi se nelíbí, že někteří lidé vidí v Prymulovi hrdinného Jamese Bonda. Nebezpečnější, než samotný koronavir je dle něho, jak na něj reagujeme, jak vyvoláváme paniky. Oceňuje prosté lidi, ale ti jsou podle něho stále více strašeni. „Nevěřím v roušky, tudy cesta nevede,“ míní, a dodává, že je třeba zacházet s touto nemocí stejně, jako se zachází s každou jinou nemocí, což se u nás bohužel neděje.   

Zdroj: Aktuálně, prostor x, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.