pečuj doma

Roušky podporuje sedm z deseti Čechů

18.9.2020

Téměř tři čtvrtiny lidí v České republice považují covid-19 za závažné onemocnění, které vyžaduje úsilí celé společnosti, aby se minimalizovalo jeho riziko. Jen necelých 60 procent si ale myslí, že omezení zaváděná kvůli koronaviru nejsou přehnaná. Roušky vidí jako vhodný způsob, jak omezit šíření nemoci, sedm z deseti Čechů.

Vyplývá to z průzkumu společnost ppm factum. Závažnou nemocí vyžadující spolupráci celé společnosti je covid-19 podle 73 procent lidí, s takovým hodnocením naopak nesouhlasí 22 procent. Ještě větší podíl dotázaných, a to 35 procent, nepovažuje koronavirus za zásadní hrozbu pro zdraví obyvatelstva a řada omezení kvůli nemoci je podle nich zbytečná či přehnaná.

Omezení naproti tomu nevidí jako přehnaná 58 procent lidí. Podporují je častěji hlavně lidé ve věku od 60 let a ženy. „S opačným míněním se lze častěji setkat u mužů a mladých lidí do 29 let. Výše dosaženého vzdělání zde nehraje výraznou roli,“ uvedli autoři průzkumu.

Roušky mají výraznou podporu. Zakrývání nosu a úst považuje za vhodný způsob omezení šíření koronaviru 72 procent populace. Čtvrtina lidí s takovým hodnocením nesouhlasí. K nošení roušek se častěji hlásí lidé od 60 let výše a vysokoškolsky vzdělaní. Avšak v žádné ze sledovaných skupin podle věku nebo vzdělání nebyl tento názor menšinový, poukázala ppm factum.

V místech s povinnými rouškami si je nasazuje 73 procent lidí, téměř pětina i tam, kde tato povinnost neplatí. Nenosit roušku nikde by chtělo devět procent dotázaných.

Za člověka ohroženého covidem-19 se rozhodně považuje 13 procent lidí, spíše ohrožených je podle jejich názoru 27 procent. Dvě třetiny populace se v souvislosti s koronavirem velmi obávají o zdraví svých blízkých. „Za osobně ohrožené covidem-19 se častěji považují lidé vyššího věku. Obava o zdraví blízkých v souvislosti s covidem je četná ve všech věkových skupinách, zejména ale od 30 let výše,“ uvedli autoři průzkumu.

Zdroj: ppm factum

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.