pečuj doma

Novela o sociálních službách asi od roku 2024

2.5.2023

Příspěvek na péči v 5. stupni závislosti či tolerance alkoholu v azylových domech. To a další přináší novela o sociálních službách. Více pro ZdraveZpravy.cz říká vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV ČR Zdislava Odstrčilová. Z rozhovoru vyjímáme nejpodstatnější.

Stihne se novela zákona o sociálních službách schválit ještě letos?

Mysleli jsme si, že je to malá novela zákona, nicméně nám přišlo hodně připomínek v rámci meziresortního připomínkového řízení. A docela dlouho nám i trvá vypořádání připomínek. A potom bychom měli s naší legislativní sekcí dokončit materiál tak, aby mohl být odeslán ke schválení na vládu. A následně pak do Poslanecké sněmovny.

Jaké významné změny přináší novela do sociální oblasti?

Zůstalo tam několik významnějších věcí. Novela například zavádí novou cílovou skupinu pečující osoby. Potom jsme do činností k různým typům služeb přidali některé činnosti, které tam nejsou, ale které se ukázaly v terénu jako potřebné.

O které služby jde konkrétně?

Například v pečovatelské službě je to dohled nad osobou. Což vlastně znamená, že pečovatelka do zařízení přijede a jenom se podívá, zda je všechno v pořádku. Jestli dotyčný člověk něco nepotřebuje. A zase odjede. Je to něco, co je v terénu velmi požadováno a zároveň to nebylo možné dělat v rámci stávající legislativy. Byť to vypadá jako drobnost, půjde o velmi významnou pomoc. A vyšli jsme vstříc i požadavkům duchovní a psychologické pomoci. Nově půjde o jedny z možných úkonů, které bude možné poskytovat v rámci standardní činnosti.

Dotknou se legislativní změny i jiných oblastí?

U azylových domů jsme rozšířili možnosti, v jakém režimu mohou tato zařízení fungovat. Mohou být, jak my říkáme, v mokrém režimu. To znamená, že v nich neplatí úplný zákaz alkoholu.

Jde podle vás o cestu správným směrem?

V současné situaci je to tak, že kdykoli je klient v azylovém domě a zjistí se, že má nějaké promile alkoholu nebo trošičku požil alkohol, tak ho musí vyloučit ze zařízení. A praxe u nás i v zahraničí ukazuje, že když je alkohol téma, o kterém se může mluvit, právě například se sociálním pracovníkem nebo adiktologem, tak se to téma začne řešit.

Týká se změna pouze alkoholu nebo i jiných omamných látek?

Může jít i o jiné omamné látky. Hranici si určí každé zařízení samo. My ten režim ve změněné legislativě umožňujeme. Stanovení hranice pak bude na samotném zřizovateli. Většinou je to pravidlo takové, že alkohol nebo jiné omamné látky nesmí ohrožovat ostatní obyvatele a pracovníky zařízení. Ty projevy po požití musí být takové, že ten člověk je neagresivní.

Novela přináší zásadní změny u příspěvků na péči, o co konkrétně jde?

My tam máme u příspěvku na péči dva návrhy. Nicméně tady víme, že ta novela půjde na vládu zřejmě s rozporem. A to je navýšení příspěvku ve stupni jedna na dva tisíce korun. Nyní je to 880 korun, částka byla snížena před asi osmi lety dočasně. Ta dočasnost trvá dodnes. A potom tam máme zavedenou pravidelnou valorizaci všech příspěvků na péči. Valorizace by fungovala v návaznosti na důchody.

Jak se k těmto návrhům staví vláda, respektive resort financí?

Předpokládáme, že většina těch věcí kromě valorizace a zvýšení příspěvku na péči je souhlasná. Tam předpokládáme, že by ke schválení mělo dojít. A u příspěvku na péči je to na rozhodnutí vlády. Původně měla novela platit od 1.7. 2023. Nicméně už nyní je jasné, že to nestíháme. Proto předpokládáme posunutí platnosti o nějaký měsíc, nejpozději od ledna 2024.

Hovoří se o zavedení nového „pátého“ příspěvku na péči, je to pravda?

Je to velké téma. A je to i jedna z preferovaných variant, aby se do této novely v nějaké úpravě obdoba pátého stupně dostala. Na formě ještě pracujeme.

Platit by mohl příspěvek rovněž nejpozději od ledna 2024?

Stále se o tom jedná. Ano, také by šlo o platnost od 1.1.2024. Půjde o nějakou obdobu pátého stupně závislosti, nikoli o pátý stupeň závislosti.

Kdo by měl na tento nový příspěvek nárok?

Jak se nyní bavíme s organizacemi, které v této oblasti mají nejvíce zkušeností, tak by se příspěvek týkal lidí v produktivním věku, kteří jsou příjemci příspěvku čtyři a celý tento příspěvek potřebují na zajištění péče o svou osobu, případně na svoji domácnost.

Jaká by mohla být výše tohoto nového příspěvku?

Na to nedokážu nyní reagovat, protože pokud to tam bude, tak na tom musí být ještě dohoda na vládě. Nicméně je to věc, kterou bychom chtěli, aby se nám podařilo v novele ošetřit. Příspěvek by nebyl konstruovaný s největší pravděpodobní jako pátý stupeň, nicméně máme nějakou variantu, která je realizovatelná.

Můžete mi uvést příklad osoby, která by měla na takový příspěvek nárok?

Například osoba v produktivním věku na invalidním vozíku, která nemá nikoho blízkého, kdo by o ni zdarma pečoval. A tak musí žít v pobytovém zařízení. Jsou tady lidé, kteří chtějí žít nezávislý způsob života, jsou toho schopni. A jediné, co jim v tom brání, je to, že potřebují takovou podporu, aby v tom samostatném bydlení mohli být.

O jaké lidi jde?

O tyto lidi pečují obvykle rodiče. Ale může se stát, že rodiče už nejsou nebo nemají sílu a ten člověk má jedinou variantu v současném systému. To buď pomocí sbírek získat prostředky na tuto péči, nebo jít do ústavní péče.

Zdroj: Zdravé zprávy

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.