pečuj doma

Staré a nemocné ani nenapojujeme, píše anesteziolog z Jihlavy

8.10.2020

Facebookový příspěvek anesteziologa jihlavské nemocnice MUDr. Bohdana Trnky, který hovořil o „nenapojování starých a nemocných“ na přístroje a ponechávání je smrti, vyvolal rozruch na sociálních sítích. Jak ale uvedla pro deník Echo24 mluvčí nemocnice Monika Zachrlová, šlo prý o nešťastně formulovaný výrok a k ničemu takovému nedochází.

Anesteziolog Trnka na svém facebooku zveřejnil příspěvek, který nazval reportem z první linie pro ty, co tvrdí, že jde o chřipečku. Jeho vyjádření mluvčí jihlavské nemocnice popřela, ale sdělila, že lékař nebude za něj nijak potrestán. Trnka jej poté smazal, později ale přidal ještě jedno vyjádření.

Na Twitteru se k jeho příspěvkům vyjádřil Roman Prymula. Kapacita lůžek na jednotce intenzivní péče v Jihlavě je podle něj dostačující a situace zvládnutelná je.

První příspěvek Bohdana Trnky: „Dnes v Jihlavě 10 ,covidů‘ na dýchacích přístrojích … jsou po čtrnácti dnech neodpojitelní z ventilace s multiorganovým selháním. K tomu jsou ventilovaní pacienti necovidoví. Staré a nemocné nenapojujeme... umírají v klidu na lůžku s opioidy,“ napsal.

Druhý příspěvek Bohdana Trnky: Reaguji na "report z první linie". Vše, co jsem psal je pravda... Stav je stále stejný☹️ Na žádosti od nevím koho vysvětlím formulaci "staré a nemocné nenapojujeme": Tato rozhodnutí dělají lékaři dnes a denně i v době nekovidové. Jde o pacienty polymorbidní, často vysokého věku, kteří se nachází v terminálním stádiu onemocnění, další léčba, mimo jiné i umělá plicní ventilace, nevede k záchraně zdraví a udržení kvality života.

Trnka tedy v závěru trochu formulaci zmírnil, zřejmě na žádosti z vyšších míst, ale každý zřejmě pochopil, jaké situace dnes nastávají v českých nemocnicích. A že na dýchacích přístrojích mnohdy nepřežívají ani mladší covidoví pacienti.

Zdroj: Facebook, Twitter, Echo 24, red.

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.