pečuj doma

Válek: Koronavirus jako spící medvěd. Bude čtvrtá dávka

14.5.2022

Počty nových případů koronaviru v posledních týdnech klesají. Na podzim letošního roku však přijde další vlna a lidé by se měli očkovat, předpokládá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdraví lidé by s přeočkováním měli podle něj počkat až do podzimu.

„Čtvrtá dávka se bude týkat téměř všech, kteří mají první a druhou dávku, a většiny těch, kteří mají třetí dávku aplikovanou v lednu, únoru nebo březnu,“ uvedl.

Současná situace? Ministr zdravotnictví Válek ji přirovnal ke spícímu medvědovi. „Virus nyní spí, je lenivý. V zimě neubylo medvědů, furt tady jsou, akorát spí. Když půjdete po brlozích, tak je najdete. Proč byste to dělali? V létě je bohužel v Tatrách můžete potkat v lese a končí to špatně. Některé z vás můžou rozsápat. To je koronavirus,“ řekl Válek s tím, že virus zase zaútočí v podzimních měsících.

Zdůraznil proto, že není jiný způsob, jak se ochránit, než se nechat přeočkovat vakcínou proti koronaviru.

Se třetí dávkou by ale zdraví lidé měli aktuálně počkat. „Pokud jde o člověka, který má od druhé dávky například pět měsíců, je lepší počkat do podzimu. Nechat se přeočkovat v srpnu nebo září, aby hladina protilátek začala stoupat na konci října a tu si udržel až do ledna,“ doporučoval.

Jinak to je u rizikových pacientů: ti by se měli poradit se svým ošetřujícím lékařem a nechat se naočkovat posilující dávkou v momentě, kdy jim končí ochrana z posledního očkování.

Ministr zdravotnictví také prohlásil, že očkování proti koronaviru bude nadále hrazeno ze zdravotního pojištění a zůstane všem dostupné, jeho resort chystá na podzim novou očkovací kampaň.

Očkování čtvrtou dávkou by tedy mělo začít v srpnu,“ předpověděl ministr.

Opakované očkování by však mělo být především pro rizikové skupiny. „Do té se řadí lidé 55+ a ti, kdo mají jakoukoliv komorbiditu, se to týká o to více. Všichni 55+ by se tedy měli bez výjimky přeočkovat, protože těch se bude týkat podzimní vlna,“ uvedl

Podle Válka je zřejmé, že pokud covid-19 úplně nezmizí, tak se budou muset lidé očkovat každý podzim.

Riziko hospitalizace seniorů nakažených variantou covidu-19 omikron po dvou dávkách očkování kleslo podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z února o 87 procent, proti nákaze o polovinu, píše ČTK. I u velmi rizikových pacientů desetkrát snižuje riziko, že při nákaze zemřou.

Zdroj: irozhlas

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.