pečuj doma

Zajímavá hypotéza: Roušky možná fungují jako očkování

7.10.2020

Se zajímavou hypotézou přišel Giovanni de Simone z Neapolské univerzity. Nemoc covid-19 má spoustu klinických projevů, počínaje úplnou absencí symptomů a konče respiračním selháním a smrtí. Roušky, které už nosí miliardy lidí, možná fungují jako náhražka vakcíny. Roušky nechrání před infekcí, ale snižují podle vědců množství viru, jemuž jsme vystaveni.

Nedávné výzkumy naznačují, že zakrývání nosu a úst je nejen účinné při ochraně druhých, ale že může také snižovat závažnost nemoci u nakažených osob právě z toho důvodu, že vdechly jen málo viru, říká Giovanni de Simone.

Roušky schopné filtrovat kapénky obsahující virus (schopnost filtrace závisí na typu roušky) snižují jejich množství, které člověk vdechne. Kdyby se tato teorie potvrdila, pak by nošení roušek všemi občany mohlo přispívat ke zvýšení počtu bezpříznakových onemocnění. Potvrzovala by to nízká úmrtnost v zemích, kde je nošení roušek povinné. Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) je asi 40 procent onemocnění bezpříznakových, ale v oblastech, kde roušku nosí všichni a všude, je to i přes 80 procent. 

Na argentinské výletní lodi, kde cestující nosili chirurgické roušky a personál měl roušky N95, byl podíl bezpříznakových infekcí 81 procent.

Ve dvou ohniscích nákazy v USA, kde byly všem denně přidělovány roušky, byl podíl bezpříznakových infekcí 95 procent a jen pět procent lidí mělo lehké nebo mírné příznaky a nebyl registrován žádný těžký průběh nemoci. Úmrtnost v zemích, kde je nošení roušek povinné, zůstala nízká.

„Předpoklad je takový, že používání roušek přispívá k šíření bezpříznakové infekce, protože se snižuje množství viru. Může to vést k dosažení jisté imunity populace nezávisle na očkování. Ten, kdo je nositelem malého množství viru, může zase šířit jen malé množství viru a nošením roušky se zase jeho množství dále snižuje,“ uvádí Giovanni de Simone.

Abychom zjistili, že všeobecné nošení roušek je užitečnou strategií, potřebujeme další kontrolní studie, které budou porovnávat míru bezpříznakových infekcí v určité oblasti s těmi kraji, kde se rouška nenosí všude, říká de Simone.

Zdroj: idnes, red, kráceno

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Zaměstnavatel chce znát invalidní důchod i pobírané dávky

27.3.2024 Pečuji o osobu, které byl přiznán invalidní důchod III. stupně. Chtěl bych se zeptat, zda má zaměstnavatel (chráněná dílna) právo po invalidním důchodci chtít rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu s datem přiznání? Taktéž po něm zaměstnavatel požaduje aktuální výměr invalidního důchodu. Když jsme se dotazovali, za jakým účelem chce toto sdělit více...

INFO: Pacientské organizace pomáhají medikům naučit se komunikovat

26.3.2024 Na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy vznikl ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví nový předmět: Péče orientovaná na člověka. Přináší inovativní přístup ke vzdělávání budoucí generace lékařů tím, že se zaměřuje na rozvoj komunikačních dovedností a zdůrazňuje lidský aspekt lékařské profese. Má za sebou první úspěšný semestr a na podzim více...

ZPRÁVY: Ceny Gratias 2024 předal ministr Marian Jurečka

25.3.2024 MPSV i letos vyjádřilo své uznání našim sociálním pracovnicím a pracovníkům. Na konferenci v barokním refektáři Dominikánského kláštera v Praze předal ceny Gratias 2024 ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ( KDU-ČSL). Stalo se tak u příležitosti Světového dne sociální práce. „Jsou to hrdinové všedního dne,"  řekl ministr. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.