pečuj doma

Zavřete to okamžitě! Výzva šéfa lékařské komory

10.12.2020

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v otevřeném dopise adresovaném premiérovi Andreji Babišovi a ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému, vyzývá k tomu, aby vláda okamžitě zpřísnila protiepidemická opatření. Podle Kubka je situace v Česku mimořádně závažná. Také upozorňuje, že nemocnice další nápor epidemie nemusí vydržet.

Podle něj první vlna koronaviru zasáhla Česko nepřipravené. „Díky rychlé a rozhodné reakci vlády, která tenkrát měla odvahu přijmout tvrdá a účinná protiepidemická opatření, jsme situaci zvládli pouze s minimálními ztrátami na životech,“ píše v dopise Kubek.

Naproti tomu na podzim koronavirus podle Kubka uštědřil Česku drtivou porážku v podobě půl milionu nakažených a devíti tisíc mrtvých. „Česko se z pozice premianta propadlo kvůli tomuto podzimnímu debaklu v množství nakažených na počet obyvatel za celý rok na čtvrté nejhorší místo v Evropě,“ podotýká prezident ČLK.

Podzimní druhou vlnu se podařilo podle něj zvládnout jen díky obrovskému nasazení zdravotníků. „Měli bychom jim být všichni vděční, není zatím počet obětí na životech ještě mnohem vyšší,“ podotýká Kubek. Navzdory snaze lékařů se přesto celková úmrtnost v měsících říjnu a listopadu vyšplhala až na současná čísla. V dopise Kubek také upozorňuje, že 29. října ČLK vyzvalo ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby po svém nástupu do funkce předložil vládě zpřísnění protiepidemických opatření. Blatný to však odmítl. ČLK návrh zopakovalo 6. listopadu, ale opět marně.

„Místo zatažení za záchrannou brzdu vláda zvolila metodu postupného přibrzďování. I tato cesta by samozřejmě za delší dobu mohla vést k cíli, i když za cenu vyššího počtu lidských obětí a větších ekonomických ztrát, vyžadovala by však velkou míru trpělivosti nás všech,“ varuje Kubek, který však upozorňuje, že tento postup Česko nezvládlo.

Prezident ČLK má za to, že podzimní protiepidemická opatření byla paradoxně slabší než jarní, kdy byla objektivně epidemická situace nesrovnatelně lepší. „S rozvolňováním pak navíc vláda začala předčasně, aniž bychom měli epidemii pod kontrolou,“ doplňuje lékař. 

Důsledky rozvolnění, které nastalo 3. prosince se však ještě nemohly ani projevit. „Přesto již máme možnost přesvědčit se o tom, že virus stále je mezi námi a stále je připravený zabíjet. Epidemická situace se znovu zhoršuje a vláda na to musí reagovat dřív, než bude pozdě!,“ varuje Kubek. 

Ten poukazuje i na to, že lékaři jsou nejpostiženější profesní skupinou. Nemoc se zatím prokázala u 39 tisíc lékařů, přičemž 13 lékařů a 15 dalších zdravotníků zemřelo a počty nakažených zdravotníků v těchto dnech znovu rostou.

Zdroj: idnes  

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.