pečuj doma

Británie slaví DEN V. Je to jednoznačný národní triumf!

8.12.2020

Spojené království se stalo prvním státem západního světa, který spustil očkování proti koronaviru a celkově je třetím po Číně a Rusku. Britové to chápou jako jednoznačný národní triumf. Slovy deníku The Times v úterý 8. 12.oslavili „Den V“. Lze to číst jako „den vakcíny“, ale taky docela dobře jako „den vítězství“.

Den V je termín běžně rezervovaný pro oslavy konce druhé světové války. Je z toho patrné, jak velký význam Britové svému západnímu prvenství v závodech o to, kdo bude první očkovat proti covidu, připisují.

Jednou se na tento den – den vítězství – budeme dívat jako na klíčový v boji proti této strašlivé nemoci,“ uvedl ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Jako první obdržela vakcínu společností Pfizer a BioNTech 90letá Severní Irka Margaret Keenanová. „Přiznám se, že mě ty záběry docela vzaly,“ řekl Hancock televizi Sky News. „Pro tolik lidí to byl tak náročný rok, a teď konečně víme, jak z něj ven,“ dodal ministr.

Britská vláda očkování látkou vyvinutou ve spolupráci americké a německé firmy schválila minulou středu. Umožnila to dlouhodobá výjimka z pravidel Evropské lékové agentury (EMA).

Bývalá klenotnice Keenanová k očkování vyzvala i ostatní Brity. „Když to zvládnu já, zvládnete to taky,“ řekla podle The Times. „Je to to nejlepší, co se mi kdy stalo,“ dodala.

Britové chtějí vakcínu nejdříve podávat osobám starším osmdesáti let a zdravotnickému a pečovatelskému personálu v domovech pro seniory. Svůj úmysl nechat se očkovat už oznámila i čtyřiadevadesátiletá královna Alžběta II. Panovnice, jež díky svému věku patří do nejzranitelnější skupiny obyvatelstva, se v současnosti izoluje na svém venkovském panství Windsor, a navzdory tradici tam hodlá zůstat i přes Vánoce.

Britský úspěch přišel pro mnohé nečekaně. Kromě výjimky z regulačních pravidel ostrovanům pomohlo i detailní plánování. Na 30 milionů dávek si od Pfizeru objednali už v červenci, a to i přesto, že na Oxfordské univerzitě sami vyvíjeli velmi slibnou vakcínu ve spolupráci s firmou AstraZeneca. Jsou tedy teď „první na řadě“. V první várce údajně obdrželi 800 tisíc dávek a dle ministra Hancocka lze s masovým očkováním počítat kolem Velikonoc.

V USA se má o schválení vakcíny rozhodnout teprve ve čtvrtek, bude tedy pravděpodobně čtvrtou zemí světa, která bude očkovat. Pátou asi bude Tchajwan.

Evropská léková agentura doporučí očkování Evropské komisi k registraci až 29. prosince.

Británie za svůj úspěch vděčí do značné míry Borisi Johnsonovi, který sám prodělal těžkou formu nákazy koronavirem a poté zásadně změnil svůj pohled na virus a snaží se Brity ochránit i za cenu ekonomických ztrát. Britský národní triumf přichází navíc v symbolickou chvíli. Za měsíc nastane konec tzv. přechodného období a Spojené království tak definitivně opustí Evropskou unii. Dle některých je úspěch na bojišti proti koronaviru znamením, že se země rozhodla správně. Sám ministr zdravotnictví Hancock ostatně před týdnem prohlásil, že k průlomu na poli vakcíny došlo „díky brexitu“. To bylo sice následně uvedeno na pravou míru – v případě nutnosti může k urychlenému procesu schválení sáhnout kterýkoli stát EU – avšak pocit svébytného rozhodování a hrdosti na nepopiratelný úspěch Britů to však neoslabilo.

Zdroj: lidovky.cz

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.