pečuj doma

Tak Češi se covidu už zase nebojí!

3.12.2020

Obavy z pandemie rychle klesají, naopak mobilita obyvatel roste. Kombinace, která trápí epidemiology, může zadělat České republice na pořádný průšvih. S dnešním uvolněním ekonomiky navíc lze očekávat, že vzájemné sociální kontakty ještě výrazněji přibudou. Ale situace je  u nás stále velice závažná.

Na přelomu března a dubna si polovina české populace dělala velké starosti z epidemie koronaviru. V současnosti se covidu ve větší míře obává jen 39 procent Čechů. Vyplývá to z výzkumu, jejž zveřejnila organizace PAQ Research na stránkách Život během pandemie.

Sběr nejnovějších dat probíhal v druhé polovině listopadu a průzkumu se zúčastnilo 2500 respondentů. Na konci října přitom bylo znepokojení obyvatel téměř srovnatelné s jarem, tehdy velký strach z infekčního onemocnění přiznalo 48 procent lidí

„Klesá to ve všech generacích napříč různými skupinami obyvatel. Je to reakce na pozitivní vývoj epidemie,“ řekl serveru Lidovky.cz Daniel Prokop, sociolog a jeden z autorů studie.

Lékaři ale varují, že výhled do budoucna není příliš optimistický a stále nemáme vyhráno. „Epidemie pod kontrolou rozhodně není, v nemocnicích leží stále dvanáctkrát více covidových pacientů než na jaře. Společnost si na pandemii akorát zvykla,“ uvedl pro server Lidovky.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek.

I on potvrzuje, že Češi začínají nemoc podceňovat. „Epidemie už je tady s námi dlouho, člověk je velmi přizpůsobivý tvor, říká se, že si zvykne i na šibenici. Když je nové nebezpečí, lidé se ho bojí, když se takříkajíc okouká, už z něj takový strach nemají, a to i přestože situace může být závažnější,“ pokračoval Kubek.

S tím souhlasí i psycholožka Michaela Veselá. Tvrdí, že člověk nedokáže žít dlouhodobě s pocitem ohrožení. Stejné to bylo i za války, tehdy lidé zprvu utíkali do krytu při každém hlasitém zvuku i víckrát denně, po čase už ne,“ řekla serveru Lidovky.cz.

Zdroj: Lidovky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.