pečuj doma

Číňané si už mohou vakcínu koupit. V ČR do března?

28.10.2020

Vakcíny renomovaných západních firem proti covidu-19 budou bezpečné. V Rozstřelu to řekl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Podle něj je reálné, že se v ČR začnou lidé očkovat už během ledna, nejpozději března. Zároveň řekl, že Čína a Rusko proti koronaviru již očkují klíčové pracovníky v první linii. V Číně si mohou lidé vakcínu i koupit.

„Jsem přesvědčen, že do konce roku bude lidem oficiálně k dispozici vakcína proti covidu-19,“ míní Jakub Dvořáček. „Záleží na tom, jak proběhne finální zhodnocení slibných vakcín v Evropské lékové agentuře. A samozřejmě zda Evropská komise schválí využití těchto vakcín pro evropskou populaci.“
Vakcína by podle Dvořáčka mohla být k dispozici pro české občany ve větším množství na začátku příštího roku. „Mohlo by to být buď v lednu, únoru nebo březnu." A řeč je o vakcíně, která je v tuhle chvíli ze západních zemí nejdále, tedy že se dokončuje třetí fáze jejího klinického hodnocení, a to je vakcína britsko-švédské společnosti AstraZeneca.
Rizikový pacienti v Británii a Švédsku dostanou vakcínu Astra Zeneca proti koronaviru ještě do letošních Vánoc, tvrdí vedoucí pracovník výzkumného týmu Oxfordské univerzity Adrian Hill. Licence by se měl lék vyvíjený univerzitou ve spolupráci se společností AstraZeneca dočkat na začátku roku 2021.
„Letos chceme dosáhnout schválení takzvaného nouzového použití,“ řekl a dodal, že po celém světě se už nyní vyrábějí miliony dávek těchto vakcín a její distribuce by tak neměla být problém. Hill předpokládá, že do konce jara příštího roku by se situace ohledně koronaviru mohla uklidnit. Díky vakcinaci budou mít lidé tou dobou dostatečnou kolektivní imunitu.
Také Peking slíbil, že jejich vakcíny budou dalším zemím dostupné nejpozději v prosinci nebo lednu. Finální fáze testování čínských vakcín probíhá po celém světě. Látky se testují na 42 000 lidech v zemích jako jsou například SAE, Bahrajn, Peru, Maroko, Brazílie či Argentina.
Mimo to, že Čína chce vakcínu na trh dodat ještě letos, se Peking zavázal, že dávky poskytne mnoha dalším zemím, především z chudších regionů. Učinil tak podpisem globální iniciativy nadnárodních organizací, která chce distribuovat vakcínu přednostně zdravotním pracovníkům a ohroženým skupinám. Tuto iniciativu podepsalo okolo 80 zemí. Ale nepřipojili se k ní například Spojené státy, uvádí časopis Nature.
Čína slíbila dodávku 60 milionu dávek do Brazílie, kde probíhají testy, dále třeba 40 milionu do Indonésie, a to do března. Vláda tvrdí, že ještě do konce roku může stihnout vyrobit 600 milionu dávek a další miliardu pak přidá v ten další.
Čína je dlouhodobě kritizovaná za to, že ignoruje etické a bezpečnostní normy. Tamní farmaceutické společnosti vakcíny testují na základě vládou schváleného urgentního programu, který dovoluje provádět testy v riskantních podmínkách, například na zdravotnících; dále je umožněno vakcínu používat v omezeném množství bez toho, aniž by prošla nutnými fázemi testování, uvádí americká CNN.
Do testování před schválením látky se zapojili samotní výzkumníci. Číňané říkají, že jde o dlouholetou praxi obětování jedince pro dobro celku. „Po více než sto let je tradicí, že zaměstnanci CNBG (China National Biotec Group) testují látky sami na sobě. Jde o ducha sebe obětování, který se předává po generace,“ řekl Yanzhong Huang, výzkumný pracovník vývojového centra Sinopharm, které je součástí CNBG.
Ještě před oficiálním schválením si podle Huanga nechalo látku píchnout okolo 250 000 lidí, včetně armádních složek, výzkumníků, jejich rodinných příslušníků a zdravotníků. Ale čínské vakcíny jsou dnes k dispozici už i na trhu. Prodávají se zhruba za 1 400 našich korun. Vakcína je zatím k zakoupení v provincii Če-ťiang. Podle amerických zdrojů někteří obyvatelé cestují stovky kilometrů, aby dostali očkování. Jedna ze zájemkyň tvrdí, že očkování potřebuje, aby následně mohla ze země vycestovat za prací. „Když dostanete očkování, je mnohem bezpečnější opustit zemi,“ řekla CNN Anny Kuová. Vakcína je v provincii zatím podávána pro tzv. „urgentní potřebu“. Kritéria však nejsou oficiálně specifikována, stejně jako to, proč se vakcína prodává zatím pouze v této oblasti.
Spojené státy za Čínou, ale i dalšími zeměmi zaostávají. Donald Trump sice hodně tlačil na farmaceutické společnosti, aby byla vakcína hotova do prezidentských voleb. To se však zjevně už nepodaří a zdá se, že USA souboj s ostatními zeměmi definitivně prohrála.
V Rusku se už také začíná masivně očkovat. Stejně jako v Číně, především ti, co jsou v první linii boje proti covidu. Výhrady vůči Rusku jsou podobné, jako v případě Číny, že ignoruje požadavky na bezpečné použití vakcíny. Podle posledních zveřejněných zpráv vakcínu Sputnik V, snáší bez vedlejších účinků a nepříjemných pocitů 85 % naočkovaných osob. Uvedl to ředitel Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji Alexandr Ginzburg. Z vedlejších účinků jde nejčastěji o zvýšenou teplotu (do 38 stupňů), občasné bolesti hlavy, bolesti svalů a začervenání v místě vpichu přípravku.
Šéf Fondu přímých investic ruské federace Kiril Dmitrijev oznámil, že fond obdržel objednávky z více než 20 zemí světa na miliardu dávek domácí vakcíny proti koronaviru. Poznamenal přitom, že se Rusko na výrobě vakcíny dohodlo s pěti státy, jež disponují kapacitami umožňujícími výrobu 500 milionů dávek ročně. A ve hře je i další ruská vakcína EpiVakKorona. O té je méně informací, ale ruská média uvádějí, že hromadné dodávky vakcíny EpiVakKorona by měly být zahájeny už na konci listopadu či v prosinci. Nová vakcína vstoupí do „civilního oběhu“ od 1. ledna příštího roku.

Zdroj. Lidovky, idnes, CNN, Russia Today

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.