pečuj doma

ZPRÁVA: Hlavní koordinátor testování skládá funkci. Vadí mu hodně věcí

1.12.2020

Národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch dnes oznámil rezignaci na funkci k 31. prosinci. V rozhovoru pro server Deníku N to odůvodnil mimo jiné tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí.

Odchod experta mrzí premiéra Andreje Babiše (ANO). ČTK řekl, že s ním bude dál spolupracovat ve vládní Radě pro vědu, výzkum a inovace a také na onkologickém projektu. Současně se odmítl vyjádřit k Hajdúchově názoru, že se málo testuje.

Hajdúch o záměru skončit k 31. prosinci informoval ministra Jana Blatného (za ANO) už  minulý týden. Své rozhodnutí vysvětlil rozladěností z toho, jak ministerstvo přistupuje k odborným názorům.

„Od dubna letošního roku jsme připravili několik strategických dokumentů a doporučení, ale jen část z nich byla realizována,“ řekl serveru Hajdúch a doplnil, že velká část strategie nebyla plně uvedena do praxe. Současně vyjádřil nespokojenost s tím, že se o plánovaných záměrech často dozvěděl z médií. „A pak se zpětně těžko hledá cesta, jak je odborně zdůvodnit,“ řekl Hajdúch.

Podle Hajdúchova názoru má na současnou epidemiologickou situaci v zemi vliv to, že se málo testuje. „Nepřesně se uvádí, že to hodně stojí, přitom testování nás veškeré testování od začátku epidemie stálo zhruba tolik, kolik ekonomové odhadují na jeden den lockdownu,“ dodal.

Zdroj: Deník N, Lidovky

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Kdo může používat platební kartu opatrované, aby jí nakoupil?

23.10.2024 Jsem opatrovník maminky. Mohu dát bankovní kartu k účtu maminky mojí sestře, která bydlí poblíž domova maminky a je tak víc po ruce, když je potřeba něco zakoupit? Já bydlím 13 km odtud, nemám auto a je tak někdy pro mě složitější to v brzké době zajistit. Dříve jsme to praktikovaly tak, že pokud maminka něco potřebovala koupit více...

INFO: Válek dá praktikům více peněz a změní úhradovou vyhlášku

22.10.2024 Praktičtí lékaři pro dospělé a dětští lékaři České republiky nebudou na konci října protestovat. Na jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem se domluvili na navýšení peněz pro lékaře a také na změně úhradové vyhlášky pro příští rok. Dvoudenní stávka, kterou hrozili na konci měsíce, je tedy definitivně odvolána. více...

PTÁTE SE: Vnučka, kterou máme v péči, si chce změnit jméno

21.10.2024 Máme v péči vnučku, které je sedm let. Její matka bere drogy, otec je ve výkonu trestu. Vnučka má dvě jména, druhé po matce. S matkou se nevídá a druhé jméno nechce.
Máme právo rozhodovat o vnučce ve všem, ale rodiče nejsou zbaveni rodičovských práv. Může soud zrušit jméno bez souhlasu rodičů?
více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.