pečuj doma

Lékaři upozorňují na zvrhlý přístup ke starým lidem

9.11.2020

V ČR vznikla další iniciativa spojená s covidem-19 Lékaři pomáhají Česku. Její iniciátoři tvrdí, že procházíme těžkou zkouškou naší soudržnosti a situace je kritická. Proto se rozhodli spustit iniciativu připojení ordinací ambulantních lékařů do jednoduchého testování pomocí antigenních testů. Cílovou skupinou testování mají být jejich pacienti, personál a blízké okolí.

„Věříme, že využitím jednoduchých a levných antigenních testů rychle potlačíme nepříznivý vývoj pandemie covid-19 na území České republiky. Tato metoda zásadním způsobem doplní potřebné kapacity testování pacientů. Testováním pacientů v našich ambulancích zajistíme včasný záchyt infikovaných jedinců,“ prohlašují s tím, že iniciativa je apolitická a chtějí vyzvat vládu a ministerstvo zdravotnictví o součinnost.

Zúčastnili se i internetového semináře s hlavním epidemiologem IKEMu Petrem Smejkalem, infektologem Davidem Řezáčem z ÚVN a dalšími.

„My se chceme vrátit do normálního života, sami se tam nevrátíme. To, že budeme podporovat tady 10 lékařů, kteří tvrdí, že to nic není, tak jsme je poslouchali půl roku a za těch půl roku jsme se dostali úplně do bahna, na dno. Už opravdu jsme na dně a děláme bublinky jak kapři při výlovu rybníku,“ mínil v něm Radek Mounajjed.

Petr Smejkal zase chválil úspěchy asijských zemí, jako je Jižní Korea, a jejich přístupu založeném na masivním testování. „Pořád se nám tady někdo snaží namluvit, že to úplně nejde, ale ono to jde, když se masivně testuje,“ tvrdil a přizvukoval mu Marek Matoušek, že ostrovní stát Tchaj-wan oslavil právě 200 dnů bez jediného nově nakaženého. „Ano, jsou malý izolovaný stát, ale oni se tam protestovali, oni to dokázali a jsou tam,“ uvedl.

Mounajjed se pak vyjadřoval k myšlence stádní imunity, tedy že podstatná část společnosti je k viru už imunní. Smejkal na to reagoval, že Tchaj-wan se k vítězství dostal ne stádní imunitou, ale tím, že trasuje a testuje. Než bude vakcína.

Vojenský lékař David Řezáč také brojil proti promořování a stádní imunitě, protože se neví, jaké má covid dlouhodobé následky. „Já se fakt nechci nakazit něčím, co nevím, co má za možnost mně způsobit do budoucna,“ řekl. Doplnil ho Daniel Černý: „Chceme žít se sníženou kapacitou plic do konce života? To, že přežiju, ještě neznamená, že jsem přežil ve stejné kvalitě života.“

Hodně lékaři hovořili o etice. „Když řeknou, že je mu 80 a už může umřít, to mi přijde tak amorální. A zhodnotit jeho život na 1 200 000 korun, to je prosím vás na odebrání licence a vyloučení z komory. Každej člověk prý jednou umře. Tak zrušte onkologii. Proto nechápu doktora Žaloudíka, když řekne, že všichni umřou. Pane doktore, proč děláte onkologii? Tam každý den je validní, protože ten člověk může jít na svatbu svého syna, na promoci svého vnuka. To není pravda, ten život má tu hodnotu, když tady má člověk toho blízkého vedle sebe,“ ozval se Mounajjed.

Na tom, jak je hrozné prohlašovat, že někdo je starý, tak umře, se shodli Jakub Studený s Petrem Smejkalem. „Já se taky rozčiluju. Když každý máme rodiče a víme, jak každý měsíc života, když s nima můžeme být je cennej. Říkat, že by umřeli stejně, to je přece něco úplně příšernýho,“ prohlásil Smejkal. A opřel se do zastánců promoření: „Oni naprosto chápou, že kdyby se to pustilo a rychle jsme se promořili, tak spousta lidí zemře. Oni to chápou, takhle blbí nejsou. Oni jsou s tím naprosto akceptát. To je úplně nejhorší, mluvíte s člověkem, kterému jestli spousta lidí umře, je úplně jedno. Protože on zachrání svůj byznys a zachrání nějakých pár milionů a svoje letadlo. To vždycky odcházím z těhle diskusí.“

Mounajjed to označil za striptýz společnosti. „Ona ta korona nám otevřela oči, já jsem si to o hodně těch lidech myslel a najednou jsme opravdu zjistili, že jsou to bezcitné bestie,“ řekl a Smejkal s ním souhlasil: „Na to je ta korona dobrá, ukázala lidskou hloupost, schopnost věřit úplným blbostem, sobectví. Najednou to člověk slyší na plný koule.“ Matoušek dodal, že to je ještě teprve začátek. „Ten doktor nebo ten dotyčný nebo ten ekonom nebo ten právník se bojí, že si nekoupí ten další rok novější model iPhonu, tak radši zabije tři babičky v důchoďáku,“ dodal Mounajjed.

Řezáč přidal případ dvou aktivních seniorů nad 80 let, kteří pravidelně sportovali a neměli zásadní komorbidity. „Úplně mi to rvalo srdce je vidět na tu nemoc umírat. Zapomeňte na to, že na to mají umřít jenom ty, kdo mají umřít během dalšího týdne,“ řekl Řezáč s tím, že na to umírají lidé, kteří by „žili další roky“ a z toho by měli radost jejich příbuzní. A souhlasil s Mounajjedem, že do onkologie se investují nemalé prostředky, aby se lidem o něco prodloužil život. „Ale u koronaviru nám to připadá normální? To je úplně zvrhlý, cynický,“ řekl a Mounajjed doplnil  „Je to zvrhlý a omlouvám se za sebe jako za lékaře za každého lékaře, který tohle řekl, protože by to nikdy lékař neměl vyslovit. Takovej lékař by měl zalízt, hluboko, a nemělo by o něm vůbec být slyšet.“

P:S. Tento záznam diskuse je na Parlamentních listech. Jde o neupravený autentický přepis spontánní internetové debaty. Každopádně je nesmírně potěšující, že jsou i lékaři, kteří si uvědomují zvrhlost přístupu poměrně velké části české společnosti k životům starých lidí v době koronavirové. My se k tématu budeme v příštích dnech vracet.     

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.