pečuj doma

Moskva a AstraZeneca společně. Vzniká supervakcína?

25.12.2020

Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca podepsala s Ruskem memorandum o spolupráci na vývoji vakcíny proti novému koronaviru. Oznámil to Vladimir Putin. Začne se okamžitě testovat kombinace ruské vakcíny Sputnik V a očkovací látky, kterou AstraZeneca vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Jak poté informoval Kirill Dmitrijev, šéf Ruského fondu přímých investic, společnost AstraZeneca začne nový přípravek testovat ve třech zemích SNS a na Blízkém východě.

Předpokládá se, že Sputnik zvýší o 20 procent nízkou účinnost Astra Zenecy a sníží naopak její vedlejší účinky. Pokud se to podaří, můžeme doufat, že ideologické důvody a animozita vůči Rusku nezabrání našemu státu, aby dodržel závaznou dohodu o odběru 3 milionů vakcín firmy AstraZeneca pro ČR.

Jako zásadní odpůrce Sputniku V vystoupil ihned po jeho zaregistrování Roman Chlíbek. Vedoucí skupiny epidemiologů při našem ministerstvu zdravotnictví prohlásil, že vakcína je hazardem se životy lidí a sdílel názor Američanů, kteří prohlásili, že by jim nenaočkovali ani svoje opice. Netřeba dodávat, že v té době se nevědělo o ruské vakcíně prakticky nic. Šlo tedy pravděpodobně o prohlášení, mající především ovlivnit veřejné mínění v neprospěch Sputniku. 

Podle podepsané dohody budou do výroby zapojeny mezinárodní výrobní kapacity společnosti AstraZeneca, část může být i v Rusku,“ uvedl Dmitrijev. Putin při podpisu dohody uvedl, že k ní Rusko přistoupilo především proto, že je potřeba využít všechny možnosti mezinárodní spolupráce k tomu, aby mohla být nákaza poražena.

A mezitím přišla další potěšující zpráva. Tedy potěšující aspoň pro ty, kteří všemu ruskému nepřejí to nejhorší: Sputnik V je podle všeho účinný jak proti mutaci koronaviru SARS-CoV-2, která byla identifikována v Británii, tak proti dalším mutacím, které vznikly v JAR, uvedl Dmitrijev.

„Viděli jsme, že předchozí modifikace, to, co se nazývá S-protein, je ve skutečnosti protein, který kóduje trn koronaviru. Sputnik V si s nimi poradil velmi dobře a efektivně. Proto předběžná analýza potvrzuje, že Sputnik V bude účinný jak proti této mutaci (identifikované v Británii - pozn. red.), tak i proti dalším mutacím,“ řekl Dmitrijev v pořadu televizního kanálu Rossija 1.

Zdroj: redakce a irozhlas

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.