pečuj doma

Moskva masivně očkuje. Účinnost 95 procent, ochrana 2 roky?

15.12.2020

Moskva tento týden rozšiřuje očkování rizikových skupin proti novému koronaviru. Od pondělí se první ruskou vakcínou Sputnik V mohou nechat naočkovat také zaměstnanci některých státních úřadů a lidé pracující v oblasti kultury, obchodu nebo služeb. Informoval o tom starosta ruské metropole Sergej Sobjanin.

Pan Šavkat měl od začátku jasno, že se chce nechat naočkovat mezi prvními. Že by na něj kdokoliv kvůli vakcinaci vyvíjel nátlak, to jednoznačně odmítá.

„O jakémkoliv nucení nemůže být řeč. Je to čistě dobrovolné rozhodnutí. Očkování je jedním ze stěžejních způsobů boje s pandemií,“ říká Šavkat.

Paní Alesja ale na rozdíl od něj jasno rozhodně neměla. Jak připouští, nebyla si jistá, jestli vůbec očkování absolvovat.

„Dlouho jsem přemýšlela. Mám ale ve svém okolí známé, kteří se nechali očkovat a dobře to zvládli, takže doufám, že i u mě bude všechno v pořádku,“ říká Alesja. Vysvětluje, že i ona patří do rizikové skupiny. Pracuje ve zdravotnictví, navíc covid-19 už jednou měla.

„Měla jsem oboustranný zápal plic. Měla jsem pocit, že to ze mě vytřese duši. Nechci to zažít podruhé, proto jsem se rozhodla nechat naočkovat,“ doplňuje.

Celá procedura nezabere víc než asi hodinu. Pacienti musí podepsat informovaný souhlas, podstoupit lékařskou prohlídku, a nakonec přijde na řadu samotné očkování.

Vakcína se musí skladovat za zvláštních podmínek ve zmražené podobě, a proto je nutné ji před očkováním nechat rozehřát. Po aplikaci se mohou objevit vedlejší účinky. „Může se objevit lokální reakce – svědění nebo zčervenání, nic hrozného. Taky se může objevit celková reakce – bolest hlavy a nevolnost. To je v pořádku, to se formuje imunita proti koronaviru,“ vysvětluje zdravotní sestra paní Ksenija.

Velkou debatu v Rusku i za hranicemi vyvolala jiná záležitost spojená s vakcínou Sputnik V. O pozdvižení se postarala hlavní ruská hygienička Anna Popovová, když prohlásila, že je nutná osmitýdenní abstinence. To ale záhy vyvrátil přímo šéf vědeckého týmu, který ji vyvinul, Alexandr Gincburg.

„Alkohol škodlivě ovlivňuje nejenom chování člověka, ale taky fungování imunitního systému. Jedna sklenka šampaňského ale ještě nikomu neuškodila, dokonce ani imunitnímu systému,“ uvedl Gincburg. Podle odborníků trvá 42 dní, než se po Sputniku V vyvine plnohodnotná imunitní odpověď. Důvodem je to, že zapotřebí jsou dvě dávky. Druhá následuje s třítýdenním odstupem. Jak připustil ministr zdravotnictví Michail Muraško, dokud člověk nedostane i druhou dávku, může se stále koronavirem nakazit.

Rusko navýšilo odhadovanou účinnost vakcíny z 92 na 95 procent. Třetí fáze klinických testů ale stále neskončila. Nejsou tedy ještě k dispozici veškerá data. Neví se také spolehlivě ani to, jak dlouhou ochranu má vakcína poskytovat. Vědecký tým v čele s Alexandrem Gincburgem se však dušuje, že až dva roky.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.