pečuj doma

Německo a Polsko varují. ČR je nebezpečná i pro jiné země

12.1.2021

Německo se koronaviru nezbaví, dokud si neporadí s Českou republikou, odkud se nákaza šíří. Česko patří k nejpostiženějším na světě. Ve středečním komentáři nazvaném Nebezpečný soused: Musíme konečně mluvit o Česku! to píše deník Die Welt. V podobném duchu hovoři oficiální  místa v Polsku. Ty mluví o české viru, který je nakažlivější než britský.

Zatímco v říjnu podle Die Welt ještě koronavirus v Sasku tak silný nebyl, v Česku už pandemie zuřila naplno s hodnotami 600 či 700 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. 

„To je hodnota, kterou Německo hlásí jen z několika míst. Je to ztráta kontroly, která do dneška nemá v Evropě obdoby,“ píše list o dění v Česku. „I tak přijíždí přes hranice pravidelně 9 tisíc Čechů, aby na saské straně pracovali. V Bad Schandau jsou všude - v hotelech, restauracích, obchodech,“ připomíná tehdejší situaci.

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski prohlásil, že se v zemi objevila „česká mutace koronaviru“. Server Onet.pl napsal že to „popírají čeští vědci i politici, kteří tvrdí, že taková varianta koronaviru neexistuje“. Také české velvyslanectví v Polsku existenci této mutace popřelo.

„V současnosti není možné potvrdit, že v Polsku registrujeme britskou variantu covidu-19. Máme však potvrzené informace o jeho tzv. české verzi,“ uvedl šéf rezortu polského zdravotnictví.

Jeho slova potvrdil portálu Interia Wydarzenia virolog Tomasz Dzieciakowski z Lékařské univerzity ve Varšavě. Česká mutace koronaviru je podle něj nakažlivější než běžná, ale nezpůsobuje ani lehčí ani závažnější průběhy nemoci a vakcína od firmem Pfizer a BioNTech před ní ochrání.

Polské ministerstvo zdravotnictví pak podle serveru Interia Wydarzenia uvedlo, že šlo o termín, který ministr použil pro odlišení české varianty od britské nebo od mutace, která se objevila v Dánsku. Podle něj má i tato mutace odlišnosti v S-proteinu, jímž virus napadá buňky infikovaného člověka.

Rakousko vydalo varování pro všechny druhy cestování do ČR, Slovensko zpřísnilo cestování z naší země, do Maďarska mohou Češi jen výjimečně.

Zdroj: idnes, novinky

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.