pečuj doma

Přednostní očkování policistů a hasičů v Brně

27.1.2021

V nově vybudovaném vakcinačním centru v Brně očkovali přednostně policisty a hasiče. K vakcíně proti koronaviru se dostali díky zátěžovým testům během zkušebního provozu před dvěma týdny, tedy v době, kdy byla vakcína vyhrazena pouze zdravotníkům a nejohroženějším seniorům.

Když se před dvěma týdny na brněnském výstavišti otevřelo velkokapacitní očkovací centrum, byla to velká sláva.

Nenechali si ji ujít ani ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO), kteří centrum přijeli do moravské metropole obhlédnout dva dny po zkušebním startu.

Většina z těch, kteří vakcínu během testovací fáze dostali, byli tamní hasiči či policisté. Nehledělo se přitom na věk ani pracovní zařazení, jak nyní zjistil iROZHLAS.cz.

Podle Fakultní nemocnice Brno, která centrum spravuje, to bylo nutné pro zátěžové zkoušky. „Primárně jsme chtěli naočkovat dobrovolníky, kteří přijdou do styku s covidovými pacienty. Nicméně ve chvíli, kdy jsme měli nahlášenou návštěvu pana premiéra a pana ministra, tak jsme chtěli udělat další zátěžové testy,“ řekla serveru iROZHLAS.cz mluvčí Veronika Plachá.

Původně nemocnice počítala s tím, že přednostně naočkuje ty hasiče a policisty, kteří budou ve vakcinačním centru pomáhat. Mělo jít o desítky dobrovolníků.

Nakonec ale podle Plaché oslovili další policisty a hasiče. „Pro nás bylo primárně důležité, že jsou to organizované skupiny. Na nikom jiném by nebylo možné to velkokapacitní očkovací centrum vyzkoušet,“ pokračovala mluvčí s tím, že v tomto duchu naočkovali přes tisícovku lidí. „Na desítkách lidí bychom to nebyli schopni vyzkoušet.“

Proč tedy nemocnice neupřednostnila seniory? „Bylo by to velmi komplikované, pořádně neslyší a potřebují doprovod,“ vysvětlila Plachá.

V Jihomoravském kraji působí přes 3000 policistů, zájem očkování podle jejich mluvčího Davida Chaloupky projevil zhruba každý druhý. Zda pracuje v terénu, nebo sedí v kanceláři, prý nehrálo roli.

„Zařazení či věk policistů nebyl pro zátěžový test očkovacího centra rozhodujícím faktorem. Testovací centrum nepožadovalo redukci seznamů policistů, takže nebylo potřeba nikoho upřednostnit,“ přiblížil pro iROZHLAS.cz.

Podobnou nabídku dostali od brněnské fakultní nemocnice také jihomoravští hasiči. „Testu vakcinačního centra se účastnilo cca 49 procent našeho sboru, který čítá přibližně 1000 osob,“ uvedl redakci mluvčí Jaroslav Mikoška.

Záštitu nad očkovací akcí převzalo jihomoravské hejtmanství v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL).

„První zátěžový test se nemůže dělat se seniory 80 plus. Byla potřeba vychytat mouchy. Jde o první takto velké velkokapacitní očkovací centrum v Česku a nikdo nevěděl, jak to bude probíhat,“ popsal mluvčí kraje Michal Cagala.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.