pečuj doma

Prezident komory, hlas volajícího na poušti

10.11.2020

Prezident lékařské komory Milan Kubek neprojevuje k poklesu počtu nově nakažených zatím optimismus. Epidemická situace v ČR je podle něho stále mimořádně vážná, možná nejhorší v celé Evropě. Pokles počtu nově potvrzených případů nemoci covid-19 prokázaných v uplynulých dnech nebyl obrazem zlepšení epidemické situace.

Je pouhým důsledkem snížení počtu prováděných testům, konstatoval. „My jsme vyzvali vládu, aby zpřísnila protiepidemická opatření zásadním způsobem, už 29. října, když nastupoval nový ministr pan docent Blatný, stále si na tom trváme, protože naše čísla jsou stále jedněmi z nejhorších v Evropě. Máme největší úmrtnost na covid-19 na počet obyvatel v celé Evropě, možná na celém světě v současnosti. Takže skutečně se ukázalo, a já jsem tomu rád, že ta opatření, která prosadil pan profesor Prymula v polovině října, dokázala zbrzdit ten nárůst epidemie,“ poznamenal Kubek. Na své výzvě trvá i přesto, že došlo ke zmírnění nárůstu případů. 

„Současná opatření stačí na to, že snad zdravotnictví nezkolabuje. A stačí na to, že jsme zastavili exponenciální růst. Ale nestačí na to, abychom nastavili exponenciální pokles, který my nutně potřebujeme. Když byla epidemie ve velkých městech, tak v těch městech lidé měli možnost a bylo snadné se nechat otestovat. Zatímco na venkově, kde teď je jaksi epidemie silnější než třeba v Praze, tak na venkově je jet se někam otestovat problém. Špatná dopravní dostupnost a tak dále, takže řada těch nemocných řeší situaci tím, že se vůbec nejedou otestovat, prostě že to doma vyleží. S tím, že kdyby se jim přitížilo, se nechají odvézt do nemocnice. A tito lidé nám unikají z těch testů, ale to je velmi nebezpečné, protože ti lidé jsou infekční,“ dodal Kubek. Podle něj se zkrátka stále v Česku testuje málo. „Měli bychom se pohybovat kolem statisíce testů denně,“ uvedl.

„Bude nyní tlak na rozvolňování, ale reálný cíl je reprodukční číslo pod 0,8, počet nově vytestovaných případů nebude tisíc a procento pozitivních testů nebude pod pět. Od toho cíle jsme velmi daleko a já se bojím, že lidé nevydrží,“ podotkl Kubek. On sám by zejména zavřel průmysl, který není nutný. Velmi se rozhorlil na krok vlády, která povolila profesionální sport. „Tohle hlava nebere,“ poznamenal. „Má to symbolický význam. Lidé nemají práci, nemohou pracovat a my jim tady dáme možnost dívat se na hokej,“ dodal Kubek.

V závěru konstatoval, že nefunguje vůbec žádné trasování. Proto musíme stlačit čísla, srazit tu epidemii, abychom s tím virem mohli žít. Ale nemůžeme přežívat v současném stavu a dívat se na to, že nám každý týden umírá víc než 1 tisíc lidí,“ míní Kubek. V současné době je u nás nakažených 2 200 lékařů a 6 350 zdravotních sester a 5 000 ostatních zdravotníků. „Byli jsme na tom už hůř, bohužel ale už osm lékařů zemřelo,“ podotkl Kubek a závěrem vyzval k dodržování všech opatření.

Zdroj: idnes, irozhlas, re

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.