pečuj doma

První vakcíny dostanou u nás zdravotníci

21.12.2020

Vakcíny proti covidu, které dorazí do České republiky se budou distribuovat do všech krajů. Slíbil to ministr zdravotnictví Jan Blatný. Přednostně se bude očkovat zdravotnický personál. První tisíce dávek vakcíny schválené pro EU by mohly v ČR být na konci letošního roku, v lednu pak dorazí dalších asi 250 tisíc dávek.

Řekl to ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný, který společně s premiérem Andrejem Babišem obě pražské páteřní nemocnice navštívil.

„V rámci České republiky bude zhruba 200 očkovacích center, kolem 5 tisíc praktických lékařů v ordinacích, kteří se budou na očkování podílet,“ uvedl Blatný. „Česká republika bude vakcinovat, bude vakcinovat včas a bude na to připravená,“ prohlásil ministr zdravotnictví dále.

Česko má podle něj v záloze další dvě velkokapacitní očkovací centra. „Pokud se týká velkokapacitních očkovacích center, tak jsou v záloze polní nemocnice v Praze a Brně. I toto je v záloze,“ poznamenal ministr.

První dodávka by se podle Blatného u nás měla objevit mezi svátky či koncem letošního roku. „Dne 21. prosince by měla schválit vakcínu Pfizer evropská léková agentura. Do dvou dnů ji schválí Evropská komise. Od 24. 12. bude možné léky distribuovat. První dodávka necelých 10 tisíc vakcín se sem pravděpodobně dostane mezi vánočními svátky, očkování začne neprodleně,“ popsal. Jako první se budou očkovat zdravotníci v nemocnicích, kde se starají o pacienty s covidem-19 ve vážném stavu.

V Praze se budou první vakcíny na covid-19 aplikovat ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Očkovací látky z první dodávky půjdou podle Blatného i do všech krajů, v Praze by podle premiéra Andreje Babiše mělo zůstat 1204 vakcín. „Ministerstvo zdravotnictví má jasný příkaz - vakcína přijede do skladu, rozdělí se do všech krajů, budou tam už čekat auta jednotlivých krajů, rozvezou to a začne se konečně očkovat,“ řekl premiér. 

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu. Záležet bude podle Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí.

Celkově má ČR objednány očkovací látky pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých. Odborníci uvádějí, že aby epidemie skončila, musí být proočkováno asi 70 procent obyvatel.

S ohledem na distribuci vakcín budou v Česku fungovat dva systémy. Pfizer má podle Blatného nasmlouváno přibližně 30 míst, kam svou vakcínu rozveze a bude jí zajišťovat tepelný komfort. Vakcína se totiž musí skladovat při minus 70 stupních Celsia. U ostatních vakcín Blatný předpokládá distribuci na jedno místo. „Pojišťovny nyní připravují výběr distributorů, kteří budou z tohoto místa distribuci zajišťovat,“ uvedl ministr. 

Zdroj: idnes

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.