pečuj doma

Prymula chce nakoupit vakcínu Sputnik V

28.1.2021

Česko by si podle současného poradce premiéra Romana Prymuly mělo samo nakoupit vakcíny proti koronaviru a nespoléhat pouze na Evropskou unii. Vyřešil by se tak nedostatek vakcíny. S premiérem bude diskutovat, zda nenakoupit ruskou vakcínu Sputnik. Ministr zdravotnictví Blatný tuto variantu důrazně odmítá.

Kvůli nedostatku vakcíny v Česku vázne očkování. Měli bychom začít jednat přímo s výrobci a objednat si vakcínu bokem, nespoléhat se jen na Evropskou unii?
Určitě bychom si nějaké vakcíny obhospodařit měli, protože teď je zpomalen celý ten proces očkování a potřebujeme je co nejrychleji. Pokud se nám nepodaří získat vakcíny, které jsou registrované v Evropě, což je těžké, tak pak je samozřejmě tato cesta.

Hrozí České republice nějaký postih, kdybychom obešli kolektivní smlouvu Evropské unie a domluvíme si to sami?
Smlouva, která se týká Evropské unie, je jenom pro sedm výrobců, kteří ji s Evropskou unií uzavřeli. V případě dalších výrobců tady to omezení není. Pokud by to byla vakcína, která je neschválená v Evropské unii, tak je to možné udělat jedině cestou, jako zvolilo Maďarsko, a to je emergentní použití jenom pro tu danou zemi s tím, že se to nesmí vyvážet kamkoliv dál.

V rozhovoru pro Radiožurnál jste zmiňoval konkrétně ruský Sputnik V, který by mohl přicházet v úvahu a například i Maďarsko jej objednalo. O této vakcíně koluje spousta rozporuplných informací. Je tato vakcína spolehlivá a bezpečná?
Podle toho, co o ní zatím víme, tak se tak jeví. Ještě jsem neviděl výsledky velké studie, která byla zahájena až po registraci, protože tu byla velká nevole, že ta studie nebyla už před registrací, ale myslím si, že ty výsledky musely být předloženy teď Evropské lékové agentuře, kde bylo žádalo o registraci této vakcíny. Doufám, že se dostanou i na veřejnost.

Které vakcíny podle vás přicházejí v úvahu a dovolil byste je aplikovat českým občanům?
Vakcín v tuto chvíli není mnoho, protože zatím neprošly testováním. Jediné, o čem se dá mluvit, co už bylo naočkováno poměrně velké mase lidí, je celobuněčná čínská vakcína Sinopharm. Jinak těch vakcín opravdu není mnoho, protože jsou v testovacích fázích.

Takže kromě Sputniku byste si dovedl představit ještě Sinopharm?
Tato vakcína má svoje kouzlo v tom, že zřejmě nebude mít problém s nějakými mutacemi, protože ta má na svém povrchu celou řadu antigenů, jelikož jde vlastně o mrtvý virus. Na druhou stranu její imunogenita je kratší než u jiných vakcín, což znamená, že by se musela přeočkovávat asi jednou za šest měsíců. To je samozřejmě hendikep.

Ministr Blatný Sputník odmítá s tím, že není registrován, a tudíž jeho použití není na pořadu dne. Vy teď naopak říkáte, že bychom si tuto vakcínu měli objednat, abychom vyřešili situaci. Nevrhá to špatné světlo na komunikaci vlády, když se nejste schopni shodnout a mluvíte každý jinak?
Tohle jsou názory. Já to prezentoval samozřejmě jako svůj názor. Je myslím snaha sem dostat vakcíny co nejdříve, a pokud se to nepodaří jinak, tak tohle je jedna z cest. Nic víc. Byl to v podstatě můj návrh, který musí někdo posoudit. Nerozhoduji, jestli to půjde tou, nebo onou cestou.

Jste poradcem premiéra, který sám očkování řídí. Budete mu to navrhovat?
Určitě o tom diskutujeme. Je pravda, že je to složitá cesta, nicméně je tu, takže se o tom asi bude dále debatovat.

Nebojíte se, že kvůli řadě mýtů okolo ruské vakcíny nebudou mít lidé v případě jejího nákupu a použití o její naočkování zájem?
Určitě by se našli lidé. Nebyla by to nějaká úplně dominantní dodávka, šlo by o nějakou doplňkovou, protože výrobní kapacity nejsou tak velké jako u některých velkých farmaceutických gigantů. Pokud by byla tato vakcína schválená, tak budou k dispozici veškerá data. Co do její konstrukce, tak vykazuje výrazně vyšší účinnost než třeba AstraZeneca, která je velmi podobná.

Nebylo by řešením pustit do systému firmy, které o to dlouhodobě žádají a jsou připraveny očkovat? Kdyby uspěly, proočkovanost by se mohla navyšovat rychleji.
Myslím, že teď to není na pořadu dne, teď je to otázka států, které smějí nakupovat, a žádný privátní lékař by do toho zasahovat neměl. V určité fázi se otevře i komerční trh a pak to bude možné. Nebo by to bylo možné tak, že velké podniky by se do systému zařadily jakoby vakcinační centra, až se budou očkovat lidé bez priority.

Zdroj: Novinky

Dmitrijev o Sputniku na fóru v Davosu

Šéf ruského fondu  investic Kiril Dmitrijev na fóru v Davosu prohlásil, že očekává, že ruská vakcína proti koronaviru Sputnik V bude brzy zaregistrována v celé řadě zemí.

Naše vakcína Sputnik V je v současnosti zaregistrována ve 14 zemích, během následujících dvou týdnů očekáváme, že vakcína bude zaregistrována v dalších 25 zemích, uvedl Dmitrijev na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu, které proběhlo v online formátu.

Ředitel Ruského fondu přímých investic zmínil, že fond individuálně pracoval s každou zemí a vytvořil velké množství mezinárodních partnerství v oblasti výroby očkovacích látek.

Očkovací látka Sputnik V byla vytvořena na základě lidských adenovirových vektorů. Sputnik V již byl schválen v Rusku, Bělorusku, Argentině, Spojených arabských emirátech, Maďarsku, Srbsku, Bolívii, Alžírsku, Palestině, Venezuele, Paraguayi a Turkmenistánu. Byl rovněž zahájen proces registrace vakcíny v Evropské unii a Světové zdravotnické organizaci.

Zdroj: Sputnik

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.