pečuj doma

Regeneron bude pro Čechy v březnu

17.2.2021

Do Česka dorazí v březnu první čtyři tisíce dávek léku proti covidu-19 REGN-COV2 od americké společnosti Regeneron. Premiér Andrej Babiš to potvrdil Po Německu bude Česká republika teprve druhou zemí v Evropě, která lék nakoupí. Na konci února by se do země měl dostat také lék Bamlanivimab americké společnosti Eli Lilly.

Podle premiéra došlo k uzavření dohody s výrobcem a distributorem mimo jednání Evropské unie s firmou Regeneron o dodávkách pro členské státy.

„Podařilo se vyjednat nákup prvních čtyř tisíc dávek léku. Musíme tu mít lék brzy, cena lidského života je nevyčíslitelná. Přes EU by to ještě trvalo dlouho,“ řekl Babiš. Podle premiérova poradce Romana Prymuly pak společnost Regeneron plánuje lék do Evropy distribuovat centrálně přes Evropskou unii.

V současné chvíli musí dojít ke schválení mimořádného nákupu léku ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Přípravek šéfovi ministerstva zdravotnictví doporučil Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Přípravek k léčbě onemocnění covid-19 na bázi monoklonálních protilátek, který zabraňuje těžkému průběhu nemoci, nasadilo jako první země v Evropské unii Německo, nakoupilo 200 tisíc dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (téměř 10,5 miliardy Kč).

Lék zatím stále neschválila Evropská léková agentura (EMA). Ve Spojených státech byl zrychleně schválen v nouzovém režimu. Experimentální léčbu přípravkem od firmy Regeneron loni na podzim podstoupil i tehdejší americký prezident Donald Trump.

Premiér v Právu také informoval, že v pátek dorazí do pražské Thomayerovy nemocnice prvních 500 dávek léku od americké společnosti Eli Lilly. Přípravek s názvem Bamlanivimab, který funguje na podobném principu, bude pak nemocnice distribuovat do dalších zdravotnických zařízení. Celkem objednalo Česko 14 200 dávek tohoto léku.

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo používání neregistrovaného léku na covid-19 s látkou bamlanivimab od firmy Eli Lilly na začátku února. Přípravek má pomáhat lidem s rizikem těžkého průběhu onemocnění. Podle odborníků je třeba látku podat co nejdříve po nákaze. Na některé mutace viru ale nemusí fungovat. 

Podle dokumentu může být lék podán pacientům v lehkém stavu, kteří nepotřebují hospitalizaci nebo podávání kyslíku. Od pozitivního testu na covid-19 nesmí uplynout více než tři dny a příznaky nesmí mít pacient déle než sedm dní.

Léčit se jimi budou pacienti, u kterých při nákaze hrozí vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví jsou to například lidé po transplantaci orgánů nebo kostní dřeně, pacienti aktuálně léčení pro onkologické nebo hemato-onkologické onemocnění, s chornickou obstrukční nemocí v určitých stádiích nebo na dialýze kvůli omezené funkci ledvin.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.