pečuj doma

ZPRÁVA: Senioři v domovech měli mít respirátory a měli být testováni

11.11.2020

Významná ohniska nákazy koronavirem jsou především v domovech důchodců a obdobných sociálních zařízeních, nejnovější analýza ÚZIS jich mezi klastry uvádí hned dvaadvacet. Odborníci přitom už od jara apelují na stát, aby seniory chránil a testoval je. „Už to mělo dávno běžet,“ říká k testování šéf Asociace poskytovatelů soc. služeb J. Horecký.

Proč se nepodařilo klienty sociálních služeb ochránit? Zajímal se o to irozhlas.

V domě důchodců Toreal v Královském Poříčí na Sokolovsku se podle aktuální Analýzy rizikových trendů, kterou má server iROZHLAS.cz k dispozici, nakazilo už více než 44 seniorů a 19 zaměstnanců. Tři tamní klienti ve věku od 73 do 92 let na onemocnění zemřeli.

„Nechci se k tomu moc vyjadřovat. Situace je u nás ale podobná jako ve všech ostatních domovech pro seniory,“ těžko hledá slova šéfka Torealu Ilona Valentíková.

Mezi klastry nadále spadají Františkovy Lázně. S nimi podle dokumentu hygienici od konce srpna spojili 336 pozitivních případů. Jako samostatný klastr pak dokument uvádí lázeňský hotel Kijev. Ve městě podle analýzy nadále probíhají epidemiologická šetření v lázeňských hotelech a penzionech.

Výskyt nemoci od začátku října eviduje ústav zdravotnických informací i v dalším lázeňském městě – Jáchymově, kde se podle dokumentu nakazilo 35 lidí.

Šíření nemoci mezi klienty sociálních zařízení podle v současné chvíli nejde zabránit. Aktuální Analýza rizikových trendů, kterou vydal Ústav zdravotnických informací a statistiky, mezi významnými klastry uvádí hned 22 domovů pro seniory a sociálních zařízení. Klienti sociálních služeb od začátku patří k rizikovým skupinám. Proč je tedy vláda nedokázala ochránit? Vinu za rozšíření covidu připisuje epidemiolog Petr Smejkal hlavně tomu, že se podcenilo testování, které ve většině domovů začalo až tento týden. Odborníci po něm přitom volali už od jara. 

„Jednoznačně je to hlavní problém. Už to mělo dávno běžet. Je totiž potřeba odhalit nejen lidi, kteří tam pracují, ale i samotné seniory, kteří se musí testovat pravidelně. Nedají se nějak zamknout, to je iluze, musejí se testovat,“ upozorňuje. 

A souhlasí s ním i prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. „Testovat se mělo dřív,“ míní. Horecký také upozorňuje, že vláda měla už dávno v sociálních zařízeních zavést povinné respirátory, roušky totiž k ochraně seniorů nestačí.

„Jsou ve skladu Státních hmotných rezerv. Neměla tu být možnost výběru mezi respirátorem a rouškou, ale mělo se to zpřísnit na respirátory a ty rozvézt. To se mohlo udělat před měsícem,“ myslí si Horecký. A uvádí příklad: „Z jednoho zařízení, kde nosili jen respirátory, jsem měl zpětnou vazbu, že se to tam nerozšířilo tolik. Není žádný racionální argument, proč to nemohlo být dřív.“ 

„Kdybychom chtěli seniory chránit lépe, tak se mohly některé domovy důchodců snažit minimalizovat kontakt zaměstnanců s okolím. Vím, že je to těžké udělat v praxi, když zaměstnanců není tolik,“ míní Chlíbek.

Podle Horeckého ale zařízení postupují podle toho, co jim řekne ministerstvo zdravotnictví. „Ve školách to bylo tak, že řekli, že učitelům rouška nestačí, a rozvezli jim respirátory. To stejné měli udělat i v domovech důchodců.

Zdroj: irozhlas.

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.