pečuj doma

Velmi smutné. Očkují se papaláši, úředníci a příbuzní

13.1.2021

Bohužel agentury a média vydávají stále více zpráv o zneužívání vakcíny. V době, kdy je třeba očkovat lidi staré a s komorbiditami, viz ZPRÁVA: Ohroženým stačí jedna dávka. Měli by jít první, a kdy vakcín je zoufale málo, se dovídáme, že se očkují tam či onde prominenti a jejich příbuzní. A zdravotníci se očkují masově, i když ve skupině 1A ještě před pár dny nebyli. Ale to lze pochopit, když se naočkuje sestra v ambulanci praktika.

Avšak mezi zprávami, které se nyní objevují na internetu, je i zpráva o tom, že se masově nechali očkovat všichni úředníci na Státním zdravotním ústavu i jejich příbuzní.

Tato zpráva Seznamu ukazuje, že tady už nejde o jednotlivé případy, ale zjevné masové zneužití vakcín.

V článku se mimo jiné píše:

Podle harmonogramu očkování i podle výpovědí některých pracovníků se kromě zaměstnanců tohoto ústavu k nedostatkové vakcíně dostávají nyní také jejich příbuzní.

Například spolu s Františkem K. jsou v tabulce ale uvedeni i další čtyři jména stejného příjmení.

„Ano, tohle je možné, ale kolik jich bylo a jací to jsou příbuzní, to vám neprozradím, já o tom tady nerozhoduju, obraťte se na vedení,“ říká oslovený pracovník Státního zdravotního ústavu.

V tabulce očkovaných figurují veskrze všichni zaměstnanci Státního zdravotního ústavu a podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké.

Z tabulky také vyplývá, že očkování bylo rozvrženo do jednotlivých dnů tohoto týdne a že se očkovalo na čtyřech místech přímo v ústavu. Zaměstnanci a příbuzní na očkování chodili po deseti minutách.

Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale mezi zhruba 450 pracovníky ústavu je skutečných lékařů jenom několik desítek. Jinak jde většinou o lékařské pracovníky, hygieniky, výzkumníky anebo úředníky, kteří s pacienty přicházejí do styku ojediněle.

V tabulce je například uveden i vedoucí odboru informatiky. Jednoduchou otázku: Už jste byl očkován? však odmítá Jiří H. zodpovědět. „Ano, vakcíny na ústav přišly, ale jestli jsem byl očkován a jak to probíhalo, na to vám odpovídat nebudu,“ sděluje na novinářský dotaz.

Ve středu okolo poledne pak měla přijít s očkováním na řadu žena stejného příjmení. To, že šlo o jeho příbuznou, nevyvrací, ale jasnou odpověď nedává. A i o tom, v jakém vztahu případně jsou, odmítá šéf ústavních informatiků mluvit.

„Ne, já s vámi mluvit nemohu, takže na nic vám odpovídat nebudu.“

Podle informací Seznam Zpráv rozeslal do kanceláří Státního zdravotního ústavu nabídku s očkováním a s termíny samotný ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Redakce Seznam Zpráv jej požádala o vyjádření, na telefonát nereagoval, pouze napsal, že se ozve. A když ani po několika hodinách slib nesplnil, pokusila se redakce své otázky připomenout prostřednictvím SMS zpráv. Neúspěšně. Nakonec ředitel Březovský do telefonu reportérce slíbil, že odpověď poskytne tiskové oddělení ústavu.

Mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková pak telefonicky – navzdory harmonogramu i výpovědím samotných pracovníků SZÚ – popřela, že by očkovací vakcíny byly dány k dispozici příbuzným zaměstnanců.

V písemném vyjádření nakonec potvrdila, že Státní zdravotní ústav v současné době poskytuje očkování všem zaměstnancům, kteří se podílejí na zajištění základního chodu ústavu.

Podle nejnovějších informací redakce Seznam Zpráv dostali všichni zaměstnanci Státního zdravotního ústavu příkaz, aby se ke kauze nevyjadřovali.

Výše popsaná očkovací akce v kancelářích Státního zdravotního ústavu se uskutečňuje v době, kdy vakcína se dostala jen asi do šesti procent domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem. V České televizi to řekl prezident asociace Jiří Horecký.

Zájem o očkování má přitom 73 procent klientů a polovina pracovníků domovů. „V regionech jsou ale ještě zařízení, která úřady kvůli očkování ani nekontaktovaly. Když domovy údaje k vakcinaci institucím poslaly, nedostaly odpověď,“ přiblížil Jiří Horecký praxi, jak to v Česku momentálně s preferováním očkovaných skupin je.

Zdroj: Seznam zprávy, ČT

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.