pečuj doma

Premiér Babiš prohlásil, že zvažuje maďarskou cestu

6.2.2021

Rakouský kancléř Sebastian Kurz by podpořil výrobu ruských a čínských vakcín v Rakousku poté, co je schválí chválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). V této věci nesmí existovat žádná geopolitická tabu, řekl v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag. Uvedl, že by se sám takovou vakcínou nechal očkovat.

Po schválení obou vakcín „by se Rakousko zcela určitě pokusilo poskytnout výrobní kapacity u vhodných domácích podniků pro ruské nebo čínské očkovací látky“, řekl Kurz.

„Je nutné získat rychle co nejvíce bezpečné vakcíny - a je jedno, kdo ji vyvinul,“ zdůraznil Kurz.

Na otázku, zda by se sám nechal očkovat ruskou vakcínou Sputnik V nebo čínským preparátem, Kurz odpověděl kladně. „Ano, pokud budou očkovací látky v Evropě schváleny,“ řekl. „U očkovacích látek jde jedině o účinnost, bezpečnost a o rychlou použitelnost, ne o geopolitické boje,“ zdůraznil Kurz.

Za nynější nedostatečné zaopatření občanů unijních zemí vakcínami může podle Kurze i pomalost ve schvalovacím procesu. Rakouský konzervativní politik považuje za „problematické, jak byrokraticky a pomalu pracuje Evropská agentura pro léčivé přípravky při schvalování očkovacích látek“.

Jako první v EU předběžně schválilo ruskou vakcínu Sputnik V v lednu Maďarsko. Podle smlouvy z ledna má Rusko Maďarsku dodat během tří měsíců dva miliony dávek, což bude stačit k naočkování milionu lidí.

Podmínečnou registraci v Maďarsku získala také vakcína čínské firmy Sinopharm.

Český premiér Andrej Babiš v pátek v Budapešti uvedl, že pokud by Česko mělo možnost získat i jinou než v EU schválenou vakcínu, mohlo by zvážit podobný postup jako Maďarsko.

Podle slovenského premiéra Igor Matoviče by se mohla ruská vakcína Sputnik V vyrábět i u našich východních sousedů. Naznačil to v sobotním diskuzním pořadu Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

„V tomto případě neplatí, že když je to ruská vakcína, tak budeme povyšovat politické zájmy a geopolitiku nad zájmy lidí,“ řekl Matovič.

Bratislava podle něj o dodávkách ruské vakcíny už jedná. Dále uvedl, že se její výrobce snaží o to, aby se Sputnik V vyráběl v zemi, kam se distribuuje.

„Rád bych prozradil víc, ale pokud chcete dosáhnout víc, tak informace nemůžete zveřejňovat jen tak,“ dodal slovenský premiér.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.