pečuj doma

Best in Covid? Snad přestaneme být aspoň nejhorší

1.2.2021

„Mohli jsme si vybrat mezi nízkým počtem obětí za cenu drastických restrikcí a vysokým počtem obětí za cenu pokračování normálního života. Ve výsledku máme ale vysoký počet obětí při drastických restrikcích, tedy to nejhorší,“ uvedli v pondělí vědci z České statistické společnosti vc zásadním prohlášení.

Česká republika pro reakci na koronavirus neumí získat a zpracovat podstatná a správná data, politici rozhodují na základě dojmů, emocí, pocitů a přání. Vědci z České statistické společnosti proto zřídili odbornou skupinu, která by měla přispět k nápravě situace. Zavádění omezení proti šíření nemoci covid-19 by měla podle nich předcházet analýza přínosů a nákladů. Vyslovili se také pro důsledné zveřejnění všech dat o epidemii.

Odborná veřejnost musí podle prohlášení skupiny zatáhnout za záchrannou brzdu, protože nynější způsob řešení epidemie Česko ohrožuje víc než virus.

Modely, na jejichž základě politici činí zásadní rozhodnutí, je třeba zveřejňovat a podrobovat nezávislé odborné oponentuře.

„Při předkládání každého nového návrhu opatření trvejme na analýze jeho přínosů proti šíření viru a nákladů i na ekonomiku a společnost. Trvejme též na předkládání odhadů udržitelnosti každého opatření. ‚Best in Covid‘ už nebudeme, ale aspoň bychom mohli přestat být nejhorší,“ doplnili vědci s odkazem na hodnocení loňské jarní první vlny epidemie, jak ho prezentoval Andrej Babiš.

Z „houštiny“ vzájemně se vylučujících názorů, predikcí a úsudků politici podle vědeckých statistiků retrospektivně vybírají ty, které konvenují jejich emocionálním rozhodnutím. Po mnoha měsících platnosti různých restrikcí má přitom stát jen mizivou představu o jejich účinnosti a nemá ani téměř žádné relevantní informace o výskytu protilátek v populaci a může jen hádat, jaká část obyvatel už infekcí prošla, uvedli. To přitom znemožňuje usuzovat na smrtnost infekce v Česku a komplikuje debatu o očkování, poukázali.

Odborná diskuse by se podle vědců měla vést o tom, jaká data mohou vést k zodpovězení otázek o epidemii a jaká data má smysl zaznamenávat. Za sběr dat, jejich kvalitu a veřejnou dostupnost musí podle nich být zodpovědná centrální instituce, například Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), predikce s využitím zveřejněných relevantních dat může vedle státních úřadů dělat také odborná veřejnost, akademici nebo nevládní organizace.

„Čím více dobře zdokumentovaných modelů, tím větší šance, že se přijde na nesrovnalosti v datech, vliv skrytých předpokladů, ale i chyby a předsudky,“ doplnili. Konečné rozhodnutí je podle nich na politicích, kteří jediní k nim mají mandát a nesou za ně zodpovědnost.

Členy Odborné skupiny statistiků k epidemii covidu-19 jsou vědci z oboru matematické analýzy i aplikované matematiky a statistiky z Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického, brněnské Masarykovy univerzity a olomoucké Univerzity Palackého.

Zdroj: irozhlas

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.