pečuj doma

Blahuta popsal praktiky Babiše, ten odpověděl, že lže a mstí se

2.3.2021

O počtech dávek vakcín proti koronaviru pro jednotlivé regiony rozhodoval sám premiér Andrej Babiš (ANO), a zdůvodňoval to politikou. Serveru Seznam Zprávy to sdělil bývalý národní koordinátor očkování proti covidu Zdeněk Blahuta. Premiér Babiš chce podle něj o všem rozhodovat sám.“ Je to člověk, který by neměl řídit zemi,“ řekl.

Funkce se Blahuta sám vzdal koncem ledna. Nyní uvedl, že Babiš chtěl všechno také kolem vakcinace sám řídit. 

„Všechno několikrát musel schválit, mnohokrát to měnil. Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole,“ řekl bývalý koordinátor Seznam Zprávám.

Premiér rozhodoval podle Blahuty i o objemu dodávek vakcín pro jednotlivé regiony. „A on to opravdu všechno zdůvodňoval tím, že to je všechno politika,“ dodal Blahuta.

Babiš loni v prosinci prohlásil, že se sám ujme funkce zmocněnce pro očkování proti covidu-19, kterou nejprve neúspěšně nabízel bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi. „Já jsem se to dozvěděl asi tři nebo čtyři dny po svém nástupu do funkce koordinátora, že se sám jmenoval do role zmocněnce pro očkování. A v té chvíli jsem věděl, že je zle,“ uvedl nyní Blahuta. „Já jsem se snažil to udržovat ve věcné rovině, ale s ním je to těžké, on neudrží myšlenku, jestli mi rozumíte, do všeho se montuje a o všem chce rozhodovat,“ řekl bývalý koordinátor očkování o jednáních s premiérem.

Od Babiše měl Blahuta také zakázáno vyjadřovat se jakkoli pro média. Dozvěděl se to po svém vystoupení v pořadu Interview České televize 15. prosince. „Řekl mi (premiér), že já už nikdy do médií, do novin, do televize nepůjdu, protože - cituji doslova - ‚nie som politik‘,“ uvedl Blahuta. „A v té chvíli jsem pochopil, že to je průšvih, protože já jsem tu svou práci chápal i jako určitou agendu, která souvisí s prací s veřejností. Dodávat lidem naději, dodávat jim odvahu…“

Premiér Babiš v reakci na slova bývalého koordinátora napsal, že Blahuta měl na starosti očkovací strategii, kterou ale vůbec nezvládl. Bývalý koordinátor podle něho lže a mstí se mu.

„Svoji roli absolutně nezvládl a teď se mstí vykládáním nepravd,“ napsal k tomu Babiš. Místo rozhovorů do medií podle premiéra měl koordinátor raději plnit úkoly, které měl na starosti.

 

Zdroj: Lidovky, Seznam zprávy

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.