pečuj doma

Blatný zásadně odmítá nakoupit Sputnik přímo z Ruska

10.2.2021

Nedostatek vakcín proti koronaviru řeší některé země přímým nákupem ruského Sputniku V. Český premiér Andrej Babiš (ANO) naznačil možný scénář: také nákup látky přímo z Ruska. To ale odmítá ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Nebudu chtít, aby se očkovalo něčím, co neschválí Evropská léková agentura,“ řekl pro iROZHLAS.

Český premiér Andrej Babiš se koncem minulého týdne vypravil za svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Radil se s ním, jak řešit pandemii koronaviru či zajistit dostatek očkovací látky.

Ve středu pak Babiš vyrazil s expertním týmem do Srbska, kde se setkal s premiérkou Anou Brnabičovou i prezidentem Aleksandarem Vučičem, navštívíl také také bělehradská očkovací centra a dověděl se, že Rusko dokončuje další vakcínu Sputnik Lite.

Obě země registrovaly kromě vakcín firem Pfizer a BioNtech také látku čínské farmaceutické společnosti Sinopharm a ruský Sputnik V.

V době, kdy váznou dodávky látek od západních výrobců, nečekaly země na schválení vakcíny Sputnik Evropskou lékovou agenturou a napřímo objednalo z Moskvy dva miliony dávek.

Premiér Babiš naznačil, že podobná cesta je ve hře. „Otázka je, jestli by byl náš Státní ústav pro kontrolu léčiv ochotný se vakcínou vůbec zabývat, kdyby Sputnik nezažádal o registraci u Evropské lékové agentury,“ řekl s tím, že látka je bezpečná.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale možnost, že by Česko nakupovalo Sputnik V napřímo, pro iROZHLAS.cz kategoricky vyloučil.

„Určitě se na tom s premiérem nakonec domluvíme. Je to jedna z věcí, kde svůj názor měnit nebudu. Dokud budu ministr zdravotnictví, tak nebudeme v Česku očkovat látkou, kterou neschválila Evropská léková agentura,“ prohlásil šéf resortu.

Podle zjištění serveru Seznam Zprávy přitom na ministerstvu možnost nákupu ruské vakcíny aktivně řeší. „Z několika zdrojů jsme ověřili, že na ministerstvu zdravotnictví se začaly připravovat právní možnosti, jak u nás očkovat Sputnikem v případě, že nebude schválený Evropskou lékovou agenturou, potažmo ani Státním úřadem pro kontrolu léčiv v Česku,” popsala v podcastu serveru iROZHLAS Markéta Dobiášová.

„Je zřejmé, že premiér Andrej Babiš zkoumá všechny možnosti, které by mohly dostat Sputnik k nám do Česka,” řekla.

Půdu pro možný vstup Sputniku V do Česká chystá například i exministr zdravotnictví a premiérův poradce Roman Prymula. Ideální by podle něj bylo, kdyby látka prošla řádným procesem. „Ale zase se vystavujeme tomu, že budeme v celoevropském vláčku a budeme čekat,“ dodal.

Národní výzkumné centrum pro epidemiologický a mikrobiologický výzkum Nikolaje Gamaleji (NICEM) uvedlo, že Moskva obdržela už předběžné objednávky na 2,4 miliardy dávek z 50 zemí světa.

Rakousko oznámilo, že chce vyrábět nejen Sputnik V, ale i velmi slibnou další ruskou vakcínu EpiVakKorona z Novosibirska, která oznámila dokonce 100 procentní účinnost a je v závěrečné fázi testů. O tuto vakcínu mají eminentní zájem asijské země. Také Matovič naznačil, že Slovensko usiluje o výrobu Sputniku. Tato varianta u nás není, zdá se, vůbec ve hře.

Babiš ve středu svoje výroky mírnil a upřesnil, že Česko rozhodně neuvažuje o používání vakcíny Sputnik V bez schválení Evropskou lékovou agenturou. Podle něj bychom se ale mohli Sputnikem předzásobit, mít ho na skladu a vyčkat na schválení Evropské unie.

Zdroj: irozhlas, seznam, red.

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.