pečuj doma

Brzy se tu rozšíří delta. Hlavně mezi mladými neočkovanými

28.6.2021

Dosavadní zkušenosti z cizích zemí, kde už převládá varianta coronaviru delta (to jest indická), nasvědčují tomu, že od podzimu se bude zřejmě opět na covid umírat ve větších počtech, a to i u nás. A budou to tentokrát, podobně jako v Rusku nebo Velké Británii, s vysokou pravděpodobností hlavně neočkovaní, tedy mladí lidé.

Idnes oslovila odborníky a ptala se i vědce a biologa Jaroslava Flegra.

Obáváte se, že po dovolených se v Česku začne vyskytovat více indická mutace?
Indická mutace k nám bude průběžně přicházet třeba z Anglie. A protože je nakažlivější, bude se tu rychle šířit. Jestli převládne, to už záleží jen na tom, zda nedorazí nějaká ještě infekčnější mutace…

Co by to pro epidemiologickou situaci znamenalo?
Jestliže budou povoleny akce pro tisíce osob, může se u nás kdykoli rozšířit libovolná mutace, která bude mít zrovna štěstí. Rozšíření infekčnějších variant povede k tomu, že podzimní vlna přijde dříve. Tedy v době, kdy ještě nebude dost lidí proočkovaných a kdy proto bude mnoho neočkovaných na covid umírat.

Budeme i na podzim nosit roušky nebo respirátory například v MHD a obchodech?
Ano, na podzim na těchto místech roušky a respirátory budou. Je to nejméně bolestivé a přitom velmi účinné opatření. Bude také plošné preventivní testování na školách a na pracovištích - prosadí si ho jednou za týden či za dva sami zaměstnavatelé. 

Jestliže si naši šikulové s konexemi na Ministerstvo zdravotnictví už konečně zařídí vyjmutí preventivních PCR testů z kategorie zdravotních výkonů, tak jako si ho loni zařídili dovozci v podstatě nefunkčních antigenních testů, vzrostou testovací kapacity aspoň dvacetinásobně a cena za jeden plnohodnotný PCR test ze slin klesne pod 150 korun.

Jestliže zvládneme každý den preventivně testovat asi půl milionu osob, šíření epidemie se zastaví i v zimních měsících a téměř jistě se vyhneme uzavírání škol, provozoven a lockdownům.

Umíte si představit odměnu za očkování? Nebo když někdo někoho přivede k očkování, například seniora?
Dovedu si to představit, ale začal bych o podobných výhodách mluvit teprve tehdy, až to bude aktuální. Jinak začnou někteří vyčůránci vakcinaci kvůli případným budoucím výhodám odkládat. Základní chybu jsme již udělali - očkování pro mladší věkové kategorie mělo být otevřeno pouze pro ty, kdo přivedou seniora na očkování. A dovedu si i představit, že lidé, kteří se nepřihlásí na očkování včas, si ho budou muset od určitého data hradit. Tedy jestli si s sebou nepřivedou neočkovaného seniora.

Zrovna tak si umím představit, že lidé, kteří se odmítnou bez závažných zdravotních důvodů očkovat, si budou muset platit vlastní léčbu. Kombinace pozitivní a negativní motivace je totiž naneštěstí jediná cesta, jak se do budoucna vyhnout zavedení povinnému očkování proti covidu. 

V důsledku vysoké infekčnosti mutací bude totiž potřeba k udržení kolektivní imunity i v zimních měsících proočkovat přes 90 procent populace, a to se na bázi úplné dobrovolnosti při současných náladách ve společnosti téměř jistě nezdaří.

Zdroj: idnes

P.S. Podle šetření v řadě států delta drtí neproočkované země. Například 99,2 % obětí covidu v USA jsou lidé bez vakcíny. A mezi hospitalizovanými ti, co už mají vakcínu, tvoří pouze jednu desetinu procenta.
 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.