pečuj doma

Čeká nás reforma dlouhodobé péče o seniory

5.10.2021

Několikaměsíční čekání na lůžko v domovech pro seniory nebo špatně dostupné pečovatelské služby v menších obcích. To je bohužel běžný popis stavu sociálních služeb v České republice. Zlepšit by je mohlo víc než 9 miliard korun z mimořádného fondu obnovy Evropské unie.

Aby však Česko tyto peníze získalo, musí do dvou let zreformovat dlouhodobou péči o seniory.

Změna by mimo jiné měla usnadnit péči v domácím prostředí. V současnosti ji podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí zajišťuje asi 13 tisíc profesionálních pečovatelů a především na 300 tisíc laických pečovatelů.

Pečovatelky Hanka a Iva přijíždějí každé ráno do vesnice nedaleko Ústí nad Labem, aby pomohly jednadevadesátileté paní Ireně s hygienou. Ve zbylém čase se pak o ni stará její dcera, taky Irena. „Měla infarkt a když odcházela právě z nemocnice, tak mě lékař trochu šokoval, protože mi řekl: ‚Máme jí někam umístit nebo si jí vezmete domů?‘ Tak jsme samozřejmě řekli, že domů,“ popisuje Radiožurnálu.

„Zvládala jsem to delší dobu sama, ale mohu vám říct, že to na stálo prostě nejde, protože pak jste vyždímaná jak citron,“ dodává Irena.

Systémová podpora lidí, kteří pečují o své blízké, v Česku zatím chybí. Reforma dlouhodobé péče by pečujícím mohla přinést alespoň částečnou úlevu. Má totiž lépe propojit zdravotní a sociální služby, které nemocní senioři potřebují. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo zdravotnictví přitom o reformě diskutují už od 90. let.

Vše by teď mohl zrychlit příslib peněz z Evropské unie, vysvětluje David Pospíšil z Ministerstva práce a sociálních věcí: „Evropská unie si vlastně vymínila jako podmínku, že do roku 2023 musí Česká republika přijmout nějakou reformu dlouhodobé péče, protože jinak ty finanční prostředky bude muset hradit státní rozpočet.“

Na změnách se resort musí dohodnout s ministerstvem zdravotnictví. Oba úřady se přitom o reformu neúspěšně snaží už od 90. let, připomíná prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

„To slovo reforma není úplně přesné, protože bychom měli reformovat něco, co tady je, ale my vlastně dlouhodobou péči úplně nemáme. My máme lůžka dlouhodobé péče a následné péče v nemocnicích. Pak jsou tady domovy pro seniory a je tam velký nepoměr i těch úhrad, i toho kde kdo je, jak proplouvá tím systémem,“ říká Horecký.

Nezbytnost reformy vzhledem ke stárnutí populace uznává i Ministerstvo zdravotnictví. „Samozřejmě by bylo ideální, kdyby to bylo vyřešené formou jednoho zákona, který by jasně nastavil pravidla, kompetence a hlavně financování,“ vysvětluje mluvčí resortu Daniel Köppl.

Úprava by měla usnadnit i péče o lidi v léčebnách dlouhodobě nemocných a jejich přechod do domovů pro seniory.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Letošní týden pro rodinu začíná 13. května

15.4.2024 Rodinný svaz ČR vyhlašuje pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje 16. ročník týdne rodiny s mottem: „ŠTĚSTÍ RODINY NEJSOU OSAMOCENÉ ŠEDINY“. Proběhne od 13. do 19. května a chce poukázat na důležitost blízkosti a bolestný nárůst osamělosti, především seniorů, vedoucí často k vyloučení, pádu do izolace až ubližování si. více...

ZPRÁVY: Pečující roku 2024. Nominace do 30. dubna

14.4.2024 Ministerstvo práce a sociálních věcí znovu otevírá nominace na ocenění Pečující roku, které si klade za cíl ocenit a veřejně uznat náročnou práci neformálních pečujících po celé České republice. Slavnostní předávání cen se uskuteční 6. června 2024 v rámci 7. ročníku konference Fórum rodinné politiky, která tento rok zamíří do Jihlavy. více...

PTÁTE SE: Lze dokládat nové lékařské zprávy k námitce u příspěvku na péči?

13.4.2024 Dceři snížili příspěvek na péči ze 4. na 3. stupeň, podali jsme námitku. V ní jsme podle rady rané péče a v podstatě logiky nedodali žádné další/nové lékařské zprávy, jenom zdůvodnili, proč nesouhlasíme. Z úřadu práce nám došlo rozhodnutí, že vzhledem k tomu, že jsme k námitce nepřiložili žádné lékařské zprávy či jiné důkazové prostředky, více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.