pečuj doma

Ceny Gratias 2024 předal ministr Marian Jurečka

25.3.2024

MPSV i letos vyjádřilo své uznání našim sociálním pracovnicím a pracovníkům. Na konferenci v barokním refektáři Dominikánského kláštera v Praze předal ceny Gratias 2024 ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ( KDU-ČSL). Stalo se tak u příležitosti Světového dne sociální práce.

Skleněnou plaketu pro vítěze si v letošním sedmém ročníku odneslo šest z 157 nominovaných sociálních pracovníků, a to v pěti různých kategoriích. Ministr Jurečka navíc udělil i jedno zvláštní ocenění za významný přínos v sociální práci.

V České republice aktuálně působí okolo 17 tisíc sociálních pracovníků, z toho kolem 16 tisíc již patří přímo pod resort MPSV. Poskytují svoje služby lidem, kteří se ocitli v nějaké nepříznivé sociální situaci. Najdeme je například na Úřadech práce či obecních úřadech, pracují se seniory a zdravotně znevýhodněnými v jejich domácnostech nebo zařízeních poskytujících sociální péči, jsou také zapojeni do pomoci se zvládnutím sociálně-právních problémů. Škála jejich práce je tedy opravdu široká.

„Pokud bych mohl, udělím ocenění Gratias, které v překladu z latiny znamená 'děkuji', každému, kdo v tomto oboru působí a pomáhá všem potřebným lidem. Sociální pracovníci jsou hrdiny všedních dní, kterým bude vždy patřit náš respekt a obdiv,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vítězové ceny Gratias 2024:

• Kategorie služby sociální péče – Mgr. Markéta Vlková, Mgr. Aneta Dohnalová, DiS., Mgr. Iva Jirásková, Pavlína Macková, DiS.

• Kategorie veřejná správa - Ing. Bc. Alena Egersdorfová, DiS., Bc. Gabriela Náplavová, Mgr. Zdeňka Selingerová.

• Kategorie služby sociální prevence - Mgr. Alžbětu Brychtová, Mgr. Gabriela Zelenková.

• Kategorie ostatní – vězeňství, školy a školská zařízení a zdravotnictví - Bc. Veronika Nestlerová.

• Kategorie sociální poradenství - Mgr. Jitka Švajdová, Mgr. Zuzana Surová, Mgr. Veronika Zaoralová.

Za významný přínos v sociální práci byla oceněna PhDr. Melanie Zajacová, Ph.D.

Zdroj: MPSV

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.