pečuj doma

Co chce a nechce nový ministr. Půjdem českou cestou?

21.11.2021

Přehledně, co chce a co nechce nastupující minstr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Je to řečeno ve stručnosti, ale ukazuje to jasně, co v příštích týdnech a měsících můžeme od vlády čekat. Hlavní zprávou je, že nebude lockdown a že nepůjdeme rakouskou a bavorskou cestou.

Souhrn:

Ministerstvo zdravotnictví by mělo už teď nařídit nemocnicím, aby omezily všechny výkony a operace, které lze odložit, a s předstihem si vytvořily rezervu pro případný další nárůst hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a akutní případy.

Podávání léků proti těžkému průběhu covidu, tzv. monoklonálních protilátek, by se mělo rozšířit do všech zdravotnických zařízení, v kterých je to možné.

Potud jistě nelze než souhlasit. Ale dále:

Je třeba omezit množství karantén a dobu jejich trvání, hlásá.

 Válek nepočítá s povinným očkováním vybraných profesí. Odkazuje se na to, že „povinné očkování známe u nás pouze u dětí.“. Ale není tomu tak, Češi mají povinnost nechat se přeočkovat proti tetanu i v průběhu dospělosti. Někteří zdravotníci a příslušníci integrovaného záchranného systému pak mají povinnost nechat se očkovat proti hepatitis (žloutence).

Nový ministr nepočítá ani s lockdownem. „Ten je jedním z kamínků v obrovské skládačce rakouské cesty. Ve dlouhodobé strategii koalice SPOLU a PirSTAN, nepočítáme s tímto kamínkem, tedy s lockdownem,“ zdůraznil.

Válek je pro uznávání negativních PCR testů jako covidového certifikátu.

Potvrdil, že chce dosáhnout, aby i neočkovaní lidé mohli nadále využívat služby či chodit do restaurace. Ti přitom od pondělí 22. listopadu, nemají podle rozhodnutí vlády v demisi stačit většině lidí ke vstupu do restaurací, služeb a na kulturní a sportovní akce.

Nu, zdá se to celkem jasné a srozumitelné. Zřejmě opět půjdeme svoji českou cestou, jako při druhé a třetí vlně covidu. Ale pokud k tomu skutečně dojde, staneme se pravděpodobně opět světovým lídrem v počtu nakažených. Bude velice těžké zabránit dramatickému nástupu covidu v  příštích týdnech, a tím pádem i přehlcení nemocnic. Monoklonální látky nejsou samospasitelné, už proto ne, že je nemohou dostat všichni.

Zdroj: idnes, irozhlas, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.