pečuj doma

ZPRÁVY: Covidu-19 podlehli také známí slovenští antivaxeři

29.11.2021

Na Slovensku umírá na covid nejvíc lidí v přepočtu na obyvatele. Jedním z důvodů je očkovanost pouhých 47 procent. Existuje zde silná skupina antivaxerů, kteří popírají covid a brojí proti očkování. Na tvnoviny.sk jsou příběhy tří z nich: kněze, občanského aktivisty a lékařky.  

Kontroverzní katolický kněz Miroslav Čejka působil ve Staré Ľubovni. Covid zlehčoval a šířil hoaxy a dezinformace. „Koronavir je natolik strašná nemoc, že se nejdřív musíte testovat, abyste zjistili, že ji vůbec máte,“ uvedl například v jednom svém statusu. Když potom covid dostal, skončil na umělé plicní ventilaci a po několika týdnech zemřel.

Tento týden zemřel na covid Miroslav K. z Martina, který se účastnil protestů proti očkování, natáčel je a šířil sociálními sítěmi. Sympatizoval s lidmi, kteří protestovali před domy zdravotníků, blokovali obchody a bránili v práci očkovacímu týmu v Žilinském kraji. Antirouškaři například zablokovali provoz obchodu v Piešťanech, musela zasahovat policie a tři lidi zadržela. Miroslav K. se poté účastnil akce na jejich podporu. Nedlouho poté dostal covid a zemřel.

Na covid zemřela i lékařka z Banské Bystrice, Elena D., která svým pacientům očkování rozmlouvala mj. plakáty vyvěšenými v ordinaci. Na dveřích ordinace měla obrázek smrtky s kosou a nápisem „Jmenuji se Astra Zeneca Pfizerová“. A pod tím připsáno: „Nechat se očkovat proti covidu jen proto, abych se mohl zúčastnit kulturních akcí, je jako nechat se dobrovolně zmrzačit jen proto, abych mohl parkovat na místech pro invalidy.“ Své pacienty údajně přesvědčovala, že zemřou do dvou týdnů od vakcinace a podle slovenské policie vyčítala jedné své pacientce, že nechala očkovat svou osmdesátiletou tetu. Vystavila ji prý „pfizerovským hamižníkům“ a teta kvůli očkování do dvou týdnů zemře.

Zdroj: Novinky

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Válek dá praktikům více peněz a změní úhradovou vyhlášku

22.10.2024 Praktičtí lékaři pro dospělé a dětští lékaři České republiky nebudou na konci října protestovat. Na jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem se domluvili na navýšení peněz pro lékaře a také na změně úhradové vyhlášky pro příští rok. Dvoudenní stávka, kterou hrozili na konci měsíce, je tedy definitivně odvolána. více...

PTÁTE SE: Vnučka, kterou máme v péči, si chce změnit jméno

21.10.2024 Máme v péči vnučku, které je sedm let. Její matka bere drogy, otec je ve výkonu trestu. Vnučka má dvě jména, druhé po matce. S matkou se nevídá a druhé jméno nechce.
Máme právo rozhodovat o vnučce ve všem, ale rodiče nejsou zbaveni rodičovských práv. Může soud zrušit jméno bez souhlasu rodičů?
více...

INFO: Vyjádření poradního orgánu ombudsmana k novele zákona

20.10.2024 Poradní orgán ombudsmana oblast ochrany práv osob se zdravotním postižením je zřízen v souladu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením a na posledním jednání se zabýval novelou školského zákona. Poradní orgán veřejného ochránce práv požádal ombudsmana, aby sněmovně vysvětlil dopady novely na práva dětí s postižením. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.