pečuj doma

Data potvrzují skrytá úmrtí: důchodů prudce ubylo

9.2.2021

Počet lidí ve starobní penzi za loňský rok výrazně klesl. Oproti prosinci 2019 jich na konci loňského roku bylo o skoro 15 tisíc méně. Vyplývá to z analýzy, kterou provedlo Aktuálně.cz z podkladů České správy sociálního zabezpečení. V posledních několika letech přitom důchodců relativně výrazně přibývalo.

Na konci roku 2019 bylo vedeno ve statistikách České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) 2 414 814 starobních důchodců. K poslednímu prosincovému dni roku 2020 to bylo už jen 2 400 479 osob. Je nutné upozornit, že uvedené počty představují saldo - to znamená, že celkový počet důchodců klesal i přes kontinuální "příliv" nových přiznaných penzí do systému. Kam tedy zmizelo za rok 14 335 penzistů? .

Česká správa sociálního zabezpečení přiznává, že pandemie nese velkou vinu. "Pandemie koronaviru má nepochybně na počet vyplácených starobních důchodů vliv, další vliv může mít demografie obyvatelstva, tedy věková struktura a legislativou dané prodlužování důchodového věku zejména žen," uvedla správa na dotaz Aktuálně.cz. 

Je také možné, že se někteří lidé, kvůli nejisté situaci v době pandemie, rozhodli odchod do důchodu oddálit a pokračovat v práci. To ovšem nekoresponduje s daty nových předčasných důchodců, tedy těch, kteří naopak míří do penze před dosažením stanovené věkové hranice. Těch totiž stále přibývá. V březnu loňského roku bylo ve statistikách vedeno 645 tisíc vyplacených předčasných důchodů, na konci roku to bylo už 652 tisíc.

Výrazný pokles počtu důchodců je také třeba dát do souvislosti s nedávno uveřejněnými daty Českého statistického úřadu. Podle nich loni v Česku zemřelo téměř o 17 tisíc lidí víc než v roce 2019 a jde tak zhruba o patnáctiprocentní nárůst.

Podle úřadu je tak výrazná meziroční změna v historii po roce 1950 zcela výjimečná. Podle stoleté časové řady Česko pamatuje podobně vysoký procentní nárůst jen v roce 1945, kdy končila druhá světová válka. Důvody nárůstu úmrtnosti statistiky neuvádějí, pravděpodobně k němu ale podstatně přispěla epidemie nemoci covid-19.

Zdroj: Aktuálně

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.